Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford SynUs: malý tank do města

Libor Zezulka
Diskuze (24)
Ačkoliv připomíná spíše obrněný vůz, ukazuje fordův SynUs Concept možnou podobu budoucího malého automobilu pro Američany. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak.

Většina Američanů si raději koupí pořádný pickup nebo SUV, než aby se tísnila v malém autě, ve kterých jezdí do zaměstnání desetisíce Evropanů. Jenže zatímco v padesátých letech minulého stolelí utíkaly americké rodiny z města na předměstí a venkov, dnes se stěhují zpátky do měst. Odtud pramění nápad postavit na platformě Fordu Fiesta malý automobil, který přijde v přecpaných městech okolo roku 2010 náramně vhod. Ideální vozítko do amerického velkoměsta ovšem nedělá z SynUsu pouze velikost, ale nezvyklé bezpečnosnostní prvky.

Na současné poměry exotický bezpečnosností mód neaktivuje pouze alarm, ale zahalí zranitelná místa předních dveří neprostupným kovovým pláštěm. Malá postranní okénka a střešní okno není možné vyklopit a dokonce ani prostřelit. Se zadním sklem se v SynUsu vůbec nepočítá. V kontrastu s drsným zevnějškem působí hřejivý interiér. S vnitřním prostorem a jeho využitelností to nebude podle Fordu vůbec špatné, přední sedadla bude totiž možné posouvat vpřed i vzad a tím vytvořit prostředí vhodné pro konverzaci nebo sledování filmů.

Filmové zážitky dostávají v studii SynUs zcela nový rozměr. Zadní stěnu vozu pokrývá obrovský LCD panel, na němž může posádka sledovat právě film či brouzdat na internetu. Obrněný koncept pohání turbem přeplňovaný dieselový motor Duratorq s výkonem 100 kW/136 k. Pro zlepšení stability i zkrášlení zevnějšku slouží 18palcová kola s pneumatikami 225/50.

Libor Zezulka
Diskuze (24)