Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford testuje Fiestu ST pro rallycross na sněhu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zasněžené Švédsko si Ford vybral pro testy nového speciálu Fiesta ST, připravovaného pro první ročník Mistrovství světa v rallycrossu.

Fanoušci rallycrossu si mají v letošním roce přijít skutečně na své. Vedle tradičního Mistrovství Evropy pořádaného nepřetržitě od roku 1976 a stále populárnějšího severoamerického Global Rallycross Championship se letos poprvé pojede i první ročník světového šampionátu v rallyekrosu.

Ve své první sezóně má tato nová série závodů nabídnout dvanáct oficiálních podniků. Začíná se o prvním květnovém víkendu v portugalském Montalegre, závodníci se podívají také do Británie, Norska, Finska, Švédska, Belgie, Kanady, Francie, Německa, Itálie, Turecka a v závěru listopadu i do Argentiny.

Ford pro rallycross připravil ve spolupráci se švédským týmem OlsbergMSE novou Fiestu ST s pohonem všech kol a výkonem až 441 kW (600 k). V rámci světového šampionátů s ní bude startovat Andreas Bakkerud, zatímco v severoamerickém Global Rallycross Championship ji bude využívat Patrik Sandell.

Kromě Fiesty ST se mohou příznivci rallycrossu v letošní sezóně těšit Peugeot 208 s Jacquesem Villeneuvem. Dalšími vozy na startu se mají stát Volkswageny Beetle a Polo, Subaru WRX, Mini Cooper, Hyundai Veloster, Dodge Dart a Chevrolet Sonic.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)