Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Transit: narozeniny a rekord!

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Nejpopulárnější evropská dodávka dosáhla v roce svého 40. výročí pěti milionů vyrobených vozů. Popularita na českém trhu neklesá ani po příchodu nových konkurenčních modelů.

Nejpopulárnější evropská dodávka dosáhla v roce svého 40. výročí pěti milionů vyrobených vozů. Popularita na českém trhu neklesá ani po příchodu nových konkurenčních modelů.

Ford Transit, zdaleka nejpopulárnější dodávka Evropy, dosáhl dalšího výrazného milníku své kariéry: V roce 40. výročí uvedení na evropský trh slaví Ford překročení hranice pěti milionů vyrobených kusů tohoto užitkového vozu.

Ford Transit se dnes vyrábí ve dvou důležitých lokalitách: V závodě v britském Southamptonu a v moderní továrně v Kocaeli v Turecku, kde se výroba současných modelů Transit rozjela v roce 2001.

Skutečnost, že Transit dosáhl počtu 5 milionů vyrobených vozů, oslaví oba výrobní závody tím, že věnují jeden Transit na charitativní účely. Transit z Velké Británie bude sloužit v projektu „Lord´s Taverners“. Ten podporuje mladé lidi (často s různým hendikepem) v jejich snaze uplatnit se ve sportu.

Turecký jubilant se zase uplatní ve zdravotnictví, konkrétně v městské nemocnici v Golcuku, městě ležícím nedaleko Kocaeli, jež bylo v roce 1999 krutě poškozeno zemětřesením.

Během uplynulých čtyřiceti let se Transit stal nedílnou součástí podnikatelského života Evropy. První exempláře spatřily světlo světa přesně 9. srpna roku 1965.

Transit byl vždy vzorem flexibility: Na jedné společné platformě se vyráběly modely nosnosti jedné nebo dvou tun. Již první Transity si získaly srdce všech uživatelů i snadným ovládáním a jízdními vlastnostmi, které se nijak výrazně nelišily od osobních automobilů. Už od šedesátých let byly Transity vyvíjeny a vyráběny jako modely pro celou Evropu, nikoli pro její individuálně volené trhy. Na svoji dobu unikátní byl i společný vývoj a souběžná výroba ve Velké Británii a v Německu. Tento systém zavedl do praxe právě Transit. Transit se vždy chlubil moderními technologiemi: V osmdesátých letech minulého století se pod kapotou Transitů objevily rychloběžné vznětové motory se systémem přímého vstřikování nafty, v devadesátých letech přišly přeplňované DI motory s přímým vstřikováním a bez mechanické vazby škrtící klapky na pedál plynu. Ve výbavě Transitů se velmi rychle objevovaly i nejmodernější bezpečnostní prvky: tříbodový bezpečnostní pás i pro prostřední sedadlo; sedadla, jejichž konstrukce zabraňuje podklouznutí osob pod bezpečnostním pásem; předpínače bezpečnostních pásů.

O postavení tohoto užitkového Fordu hodně vypovídá i fakt, že na mnoha trzích se jméno „Transit“ stalo obecným označením pro užitkový van.

Na českém trhu se v prvním pololetí stal Transit opět nejprodávanější dodávkou s 1052 prodanými vozy, teprve za ním se umístila loňská novinka Volkswagen Transporter/Multivan s 836 prodanými vozy.

Test Ford Transit MWB 300 T 125 TDCi.

Ondřej Láník
Diskuze (0)