Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford znovu oživuje legendární název. Mustang GT California Special se vrací i v nové generaci!

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Pro nejnovější generaci Fordu Mustang americká automobilka opět vytáhla ze šuplíku historický název inspirovaný západním pobřežím USA.

Minulý roku byla světu představena nová, v pořadí již sedmá generace populárního modelu Ford Mustang. Ta odcházející dostala pro model Mustang GT edici s názvem California Special, která se v několika kusech podívala také do České republiky, konkrétně v karoserii kabriolet. 

Tento název odkazuje na originální model, oficiálně pojmenovaný GT/CS. Vznikl v roce 1968 na popud obří popularity pony cars a Mustangu v šedesátých letech minulého století. V Kalifornii se tehdy prodalo až 35 mustangů denně, ale tato edice se k poměru prodeje klasických Mustangů stala spíše propadákem. Nakonec se vyrobilo pouze 4118 kusů.

To ale Fordu nebrání v oživení tohoto názvu i pro nejnovější generaci mustangu. Mustang GT California Special byl právě představen a bude nabízen v obou karosářských variantách, vždy s doplňky ve výrazné barvě Rave Blue.

Zářivě modrá je pro tento balíček novinkou. Nachází se na přední mřížce chladiče, devatenáctipalcových discích kol, emblémech označující speciální edici a bočním pruhu doplněném o silnější pruh v černé barvě. Další změnou oproti standardnímu modelu jsou tmavě tónované světlomety. 

V podobném stylu si designéři pohráli s interiérem. Na sedadlech je k vidění perforované čalounění kombinující černou a tmavě modrou kůži. Kromě toho se na sedadlech, volantu, výplni dveří, středové konzoli a palubní desce objevuje kontrastní prošívání v modré a šedé kombinaci nití. 

Video se připravuje ...

Pro americký trh je již balíček k dispozici a to s cenovkou 1995 dolarů (45.600 korun). Stejně jako u předchozí generace bude tento balíček výhradně párován s pětilitrovým osmiválcem. Zda se podívá znovu do České republiky, zatím není jisté. 

Manažer značky Mustang Joe Bellino prozradil, že mají pro sedmou generaci Mustangu v zásobě spoustu speciálních edicí, které budou v následujících letech postupně odhalovat. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme