Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fordu a IBM hrozí v USA oživení soudního sporu kvůli apartheidu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Automobilka Ford Motor a počítačová firma IBM budou muset opět čelit žalobám, podle nichž tyto americké společnosti podporovaly rasistický režim apartheidu v Jihoafrické republice, když nechaly své dceřiné firmy prodávat auta a počítače tamní tehdejší vlá

Letitý proces ve čtvrtek oživil newyorský soud. Žaloby přitom byly podány již před zhruba 12 lety. Několik společností podle nich od 70. do počátku 90. let minulého století napomáhalo režimu apartheidu v páchání zvěrstev jako zabíjení a mučení tím, že vyráběly ozbrojená vozidla a počítače pro jihoafrické ozbrojené síly.

Žalující strana tvrdila, že na věc by se mohl vztahovat předpis z roku 1789. Původním účelem tohoto předpisu bylo trestní stíhání námořních pirátů. K jeho obnovení došlo až v minulých desetiletích, aby bylo možné postavit v USA před soud ty, kdo údajně porušují lidská práva v zahraničí.

Americký nejvyšší soud později rozsah tohoto ustanovení omezil a nižší soud loni konstatoval, že IBM a Ford by měly být žalob zproštěny. S tím ale nesouhlasili žalobci a soudkyně manhattanského soudu jejich argumenty přijala. Čas na podání nové upravené žaloby na IBM a Ford mají nyní navrhovatelé do 15. května. Diane Sammonsová, která zastupuje některé z žalobců, podle Reuters uvedla, že tak plánuje učinit.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
20. 4. 2014 11:08
Re: Samozdřejmě že nejde o spravedlnost
Ano. Otázka: Cui bono? Je tady opravdu na místě.
Avatar - flyboyeda
20. 4. 2014 10:34
Ford financoval také NSDAP
A Hugo Boss vyráběl SS uniformy

19. 4. 2014 21:27
Samozdřejmě že nejde o spravedlnost
Ale o něčí snahu se napakovat