Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fordu Mondeo je přes třicet a pořád vypadá dobře. Testovací program neměl obdoby

Lukáš Prejzek
Diskuze (41)

Rok Světa = rok Mondea. V roce 2022 uplynulo 30 let od představení prvního světového fordu. Ve stejný rok získala nejstarší mondea nárok na veteránské značky. A ve stejný rok se předlouhá kariéra fordů střední třídy definitivně uzavřela. Pojďme se seznámit s jedním z prvních vyrobených mondeí.

Před více než 30 roky se desetiletý Ford Sierra konečně dočkal moderního nástupce s motorem předních kol. Model Mondeo se veřejnosti oficiálně odhalil 23. listopadu 1992. U Fordu šlo tehdy o konstrukční revoluci, neboť motory všech předchozích modelů včetně čtyř generací cortiny vždy roztáčely zadní nápravu, případně u některých verzí sierry rovnou všechna kola.

Dosud nejrozsáhlejší testovací program v historii Fordu představoval 115 vozů Mondeo, které si budoucí zákazníci ve Velké Británii, Německu a Finsku mohli už koncem roku 1992 důkladně vyzkoušet v běžném provozu. Po třech měsících se při pohovorech vyjádřili k jízdním vlastnostem, roční zkouška byla poté završena důkladnou rozborkou a stejný model měli následně zájemci možnost získat po půlroce zpět. A spolu s tím jim zástupci automobilky položili zásadní otázku: „Chcete mondeo odkoupit, nebo ho vrátíte do továrny?“ My bychom měli tehdy jasno!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Lukáš Prejzek
Diskuze (41)

Doporučujeme

Avatar - lamal
14. 3. 2024 19:48
Re: Také vzpomínky
Joint venture bol spolocny vyvoj, ale nie su to na 100% zhodne osadene a naladene motory. Preto su aj prejavy tych motorov rozdielne.
Avatar - Ozzman
14. 3. 2024 14:58
Re: Také vzpomínky
TDCI = HDI u hodně aut :D
14. 3. 2024 06:28
Ford Mondeo na fotkách
Dobrý den, vozidlo na fotografiích v článku vlastním uz necelé dva roky (garazovane a po investicích). Nyní nadešel čas vůz posunout dalšímu sběrateli, proto ho nabízím na prodej za 79.000Kc. Pokud o někom víte, komu by vůz udělal radost, prosím o sdílení mého kontaktu jakubkludsky@gmail.com Dekuji JK
Avatar - lamal
13. 3. 2024 15:36
Re: Ford v Evropě spáchal....
:yes:
Avatar - Barrichello
13. 3. 2024 15:31
Re: Ford v Evropě spáchal....
ona to spoelhlivost záleží hlavně na tom, zda to mělo předpesaný servis a kterej Lojza to dělal (včerně autorizáků, tam sou často horší lojzové jak u garážníků)

Co sem tak pár stovek aut viděl, tak se na tom podepsali zejména servisy a majitelé :-) Co se týče starších aut. U nových plechovek sou to ošizený materiály a nevhodnost použití viz samozemty s dpf a 2 turby do města na pojíždky 10 km sem a tam atd. A nesmyslný intervaly na výměnu oleje.
Pak všude tuna karbonu, rozvody sou jak řetízek na dětskou tříkolku atd