Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Praze si strážníci pořídili nová auta za 32 milionů. A taky elektrokola

ČTK
Diskuze (4)

Pražská městská policie pro své strážníky a další zaměstnance nakoupila 53 nových automobilů a mikrobusů, které dnes zástupci města a policie uvedli do provozu.

Vozy Škoda a Volkswagen vyšly na 32 milionů korun a poprvé dorazily už z továrny v policejní úpravě. Kromě automobilů policie pořídila také elektrokola. Podle šéfa pražských strážníků Eduarda Šustera se policii za poslední čtyři roky podařilo obnovit 80 procent vozového parku.

Městská policie letos koupila 23 vozů Škoda Octavia kombi s automatickou převodovkou pro výjezdy linky 156 a dalších 14 osobních vozů bez policejní úpravy pro ostatní zaměstnance. Strážníci získali také 13 nových mikrobusů Volkswagen, osm z nich je v barvách městské policie a pět v běžném provedení. Zbylá čtyři auta, která chybí do celkového počtu 53, jsou pro takzvané kombinované hlídky, které nereagují jenom na linku 156, ale i na jiné nahlášené události. Kromě toho dostali strážníci k dispozici také 32 elektrokol, z nichž každé vyšlo na 38.000 korun bez daně. Městská policie nyní podle Šustera používá 130 jízdních kol.

Nové vozy pro strážníky byly podle ředitele poprvé dodány v policejní úpravě. Zatímco v minulosti musela městská policie nakupovat civilní vozy a speciálně je upravovat majáky a další technikou, nyní už se firmy přizpůsobily a naučily se vyrábět policejní speciály. "V České republice je výrobců několik a cenově si konkurují," vysvětlil ředitel.

Městské policii se podle Šustera podařilo za poslední čtyři roky obměnit 80 procent vozového parku, který činí kolem 250 vozidel. "Mezi lety 2010 a 2015 se nekoupilo ani kolo, nebylo pořízeno jedno jediné vozidlo," řekl ředitel. Dodal, že v roce 2015 městská policie pořídila 58 vozidel, v roce 2016 to bylo 66 vozů a v letech 2017 a 2018 po 22 automobilech. Po celkové modernizaci vozového parku je podle Šustera cílem každoročně obměňovat zhruba 25 až 30 vozů.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že vozy mají benzinové motory. V budoucnu se podle něj město chce zaměřit na nákupy vozidel s ekologicky šetrným pohonem jak u městské policie, tak dalších městských firem a organizací. "Byl bych rád, kdyby tato zakázka byla jednou z posledních na vozidla se spalovacími motory a od příštího roku bychom začali soutěžit hybridní vozy nebo elektromobily," uvedl dnes.

Městskou policii zřizuje město a zaměstnává přes 2200 lidí. V posledních letech má problém s naplnění stavu zaměstnanců, dlouhodobě schází desítky strážníků. Náklady na provoz městské policie se ročně pohybují kolem 1,5 miliardy korun.

ČTK
Diskuze (4)

Doporučujeme

2. 5. 2019 12:23
Re: Zbytečně drahé auta
Akceschopní je nějaký nový výraz pro dávání pokut a botiček?
1. 5. 2019 21:51
Re: Zbytečně drahé auta
Třeba pro možnost vyjet do zahrádkářské kolonie i když to klouže. Nebo
být akceschopní i když nasněží.Více trakce se obecně hodí vždy.
1. 5. 2019 18:28
Zbytečně drahé auta
Na co potřebují v Praze 4x4? Klidne by jim stačilo Citigo nebo třeba Yaris
v hybridu. ;-\