Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors a PSA Peugeot-Citroën zvažují společný podnik

David Bureš
Diskuze (37)
GM a PSA chtějí snížit své náklady, řešením může být joint venture.

Americký koncern General Motors a francouzský PSA Peugeot-Citroën zvažují, jak rozšířit svoji spolupráci, na které se spolu dohodly na jaře letošního roku. Výrobci od té doby hledají způsoby, jak společnými silami bojovat s krizí na evropských trzích.

Oba koncerny zvažovaly několik možností svého vývoje do budoucna, jak tvrdí zdroje, které se jednání zúčastnily. Jednalo se o možném prodeji Opelu koncernu PSA, koupení automobilky Peugeot koncernem GM a také o spojení značek do nového subjektu.

Právě společný podnik je zřejmě nejpravděpodobnějším scénářem. GM by vlastnilo 30 % akcií v této společnosti, do které by investovalo až 10 miliard dolarů (cca 190 miliard korun). Tvrdí to alespoň zdroj obeznámený s jednáním.

Ani jeden z koncernů tyto zprávy nechce komentovat. GM pouze uvedlo, že se zaměřuje na získávání výhod vyplývající z aliance s PSA.

Francouzský byznys deník La Tribune ale upozorňuje, že by se společným podnikem nemusela souhlasit francouzská vláda. Ta volá po zachování národních firem a po zachování pracovních míst ve Francii. Vláda v létě kritizovala plánované uzavření továrny PSA v Aulnay, koncern poté žádal vládu o pomoc v době krize.

Analytik Matthew Stover ze společnosti Guggenheim Securities si nemyslí, že by spojení dvou problémových automobilek dohromady vyřešilo jejich problémy. Stover tím odkazuje na fakt, že General Motors je na starém kontinentu ztrátový už 12 let. PSA zase v první polovině letošního roku vykázalo provozní ztrátu ve výši 700 milionů eur (asi 17,5 miliardy korun).

Dohodu o vytvoření globální strategické aliance představily PSA a GM začátkem roku. Aliance podle jejich představ má do pěti let přinést roční úsporu kolem dvou miliard dolarů (přes 38 miliard Kč).

David Bureš
Diskuze (37)
Avatar - Hammunasakra
17. 10. 2012 00:32
Re: Strategické úvahy GM a PSA
Mne tedy Opel nikdy nějak NEzajímal - "dáávné" modely kde občas něco zajímavého snad bylo NEpamatuji a poslední ...letí stály za.. :no: ;-)
NIcméně posledních pár let je vidět EVIDENTNí "snaha" včetně reálného zlepšení...
PS: GM se do toho nechce celkem "logicky" - i "zcela průměrný" analytik VÍ že Evropa je "v ...." a nějakou větší perspektivu snad mají jen modely typu škoda Rapid apod. - prostě Evropu čeká ještě tak "5ti (?) letka" TEMNA (a i poté to bude spíš NE"prioritní" trh - na druhou stranu CO s takovou velkou automobilkou (resp. "firmou" - v jakémkoli oboru)?? To je docela SLOŽITÁ otázka.. navíc tak velká firma má i mnoho "souvislostí" - myslím návaznosti PŘED výrobou i PO ní - prostě "zavřít" Opel to opradu NENí "jednoduché" (a ještě horší by to bylo s PSA - 2hým největším výrobcem v Evropě a nějakým 8 (či kolikátým) na planetě..
Avatar - Hammunasakra
17. 10. 2012 00:22
Re: Zisk na jedno predane auto
Já "vím-znám" ;-)
PS: NEvím jestli to mám jen já (nebo je to "obecné") - ale zatímco BIG výdělek u Ferrari či Porsche mi NEvadí - (daleko) menší sumy u "obyčejných" aut spíše ANO :-)
16. 10. 2012 14:33
Re: Strategické úvahy GM a PSA
keby krachli PSA a Opel aspon by sa vyriesil problem :

[odkaz]

btw...este stale som nepochopil zmysel PISAT (vsetko) "tak divne" ~aby~ !to bolo zaujimave?! alebo sa tym snazis odputat pozornost od hodnoty tvojich prispevkov ?
16. 10. 2012 13:10
Re: Zisk na jedno predane auto
k tomu zisku na jedno auto..

[odkaz]

15. 10. 2012 17:31
Re: Strategické úvahy GM a PSA
Ci uz je niekomu Opel sympaticky alebo nie, to uz je jeho subjektivny nazor. Ale kazdy clovek ktori sa snazi byt aspon trochu objektivny a drzi sa faktou musi predsa vidiet ze Opel nieje konkurencie schopny. Jeho technologicka uroven zamrzla niekde okolo roku 2007 a tam je dodnes. Samozrejme ze aj Opel moze (teoreticky) jedneho dna znovu vyrabat normalne auta, ale to by sa musel najst niekto kto do neho naleje zopar miliard eur aby sa konecne spamatal a vyrabal auta z dnesnej doby a nie z minulej dekady. Zatial sa taky gambler nenasiel ani GM sa do toho tiez nechce, asi tusia preco ;-)