Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gibbs Sports Amphibians a jeho noví obojživelníci (+videa)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Gibbs Sports Amphibians představila trojici konceptů netradičních obojživelných vozidel.

Veletrh American International Motorcycle Expo pořádaný v polovině letošního října na Floridě se stal místem premiéry trojice konceptů od Gibbs Sports Amphibians.

Tato firma patří podobně jako sesterský podnik Gibbs Amphitrucks pod křídla společnosti Gibbs Technologies, kterou založil Novozélanďan Alan Gibbs v roce 1996, pouhý rok po tom co si postavil svůj první rychlý obojživelný vůz. K jeho nejslavnějším dílům patří třímístný obojživelný automobil Aquada, který byl představen v roce 2003.

Gibbs Sports Amphibians se již podle svého názvu zaměřuje na obojživelné stroje pro zábavu. Doposud se tato firma prezentovala především prostřednictvím čtyřkolek Quadski a Quadski XL, na něž navazuje trojice nových konceptů.

Tyto tři novinky stejně jako čtyřkolky nebo stroje od Gibbs Amphitrucks využívají technologii HSA (High Speed Amphibian), jejíž součástí je zasouvání kol do člunového trupu, aby byly jen minimálně narušován jeho tvar. Tento proces nemá trvat déle než 10 sekund.

Prvním z nich je Biski, který je křížencem motocyklu s vodním skútrem. Stroj dlouhý 2350 mm a široký 950 mm má rozvor kol 1790 mm. Blíže nespecifikovaný dvouválec o výkonu 41 kW (55 k) dokáže stroj o hmotnosti 228 kg rozjet na silnici na rychlost okolo 130 km/h, zatímco ve vodě se může Biski pohybovat rychlostí do 60 km/h.

Pod označením Triski se ukrývá obojživelná tříkolka s dvojicí kol vpředu a jedním poháněným kolem vzadu. Tento koncept je dlouhý 3350 mm, široký 1600 mm a vysoký 1200 mm. Hmotnost prázdného vozidla je 600 kg a pohon má na starosti opět blíže neurčený zážehový dvouválec, který díky přeplňování disponuje výkonem 99 kW (135 k). Na silnici může jet Triski rychlostí až 137 km/h a na vodě zvládne okolo 72 km/h.

Poslední z trojice nových konceptů je Terraquad, což je obojživelná čtyřkolka kategorie side-by-side se sedadly umístněnými vedle sebe a pohonem zadních kol. Vozítko dlouhé 3560 mm, široké 1600 mm a vysoké 2120 mm má rozvor náprav 2090 mm. Rozchod kol je vpředu i vzadu 1410 mm.

V případě tohoto konceptu o hmotnosti 690 kg již Gibbs Sports Amphibians uvádí i původ pohonné jednotky. Dárcem je motocykl BMW K 1300 S, jehož kapalinou chlazený řadový čtyřválec má původní výkon 129 kW (175 k) snížen na 103 kW (140 k). Terraquad je s touto hodnotou schopen jízdy rychlostí okolo 80 km/h, zatímco se může pohybovat rychlostí okolo 72 km/h.

Gibbs Sports Amphibians prozatím nepotvrdil, jestli se všechny tři koncepty promění v sériové modely.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)