Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Glickenhaus láká na silniční verzi svého závoďáku. Jeho stroj prý nabídne 1400 koní

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Scuderia Cameron Glickenhaus má ambiciózní plán dostat na silnice svoje závodní auto pro Le Mans. A s větším výkonem. Mnohem větším výkonem.

Scuderia Cameron Glickenhaus 007S má totiž v silniční verzi nabídnout výkon okolo 1400 koní, což je podstatně víc než u závodního provedení. To předpisy třídy Le Mans Hypercar (LMH) nepustí přes 500 kW.

O pohon závodní 007S se přitom stará dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec o objemu 3,5 litru.

Plánovaný výkon silniční varianty ještě víc vynikne, když si uvědomíme, že auto by mělo vážit méně než 1300 kilogramů.

Zatím ale není jisté, že tahle bestie opravdu vznikne. Šéf společnosti James Glickenhaus výrobu podmiňuje přijetím 24 závazných objednávek. Auto přitom plánuje prodávat za cenu od 2,3 milionu dolarů, což je v přepočtu asi 50,9 milionu korun. Pokud nebude rezervací dost, zákazníkům, kteří už složili zálohu, firma peníze vrátí.

Glickenhaus 007S ale nemá být omezen jen na svou domovinu, tedy Spojené státy americké, výrobce chce údajně zařídit homologaci také na Blízkém východě, v Japonsku a v Evropě. Vůz bude třímístný s centrální pozicí pro řidiče.

Glickenhaus si ovšem uvědomuje, že jeho stroj bude mít okruhový potenciál, proto nabídne vychytávky, které například zjednoduší výměnu kol se silničními pneumatikami za okruhové. A slibuje, že vůz bude schopen obkroužit třeba 100 kol na dráze a ještě odvézt majitele domů.

Pokud všechno půjde podle plánu, první zákazníci se 007 dočkají asi dva roky poté, co výrobce učiní o produkci finální rozhodnutí.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme