Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM: Bezpečnější Ampery i Volty

David Bureš
Diskuze (0)
Baterie Chevroletu Volt a Opelu Ampera už po nárazu nemají začít hořet.

General Motors reaguje na incidenty, během kterých se několik dní po provedených nárazových zkouškách vznítily baterie Chevroletu Volt. Aby se dalším podobným nehodám předešlo, byl tento automobil a jeho dvojče Opel Ampera lehce upraven.

První změnou je ta, že bezpečnostní struktura okolo baterií byla zesílena, díky čemuž budou akumulátory při případném bočním nárazu lépe ochráněny.

Do nádrže chladicí kapaliny baterie pak byl umístěn nový senzor hlídající hladinu kapaliny. Třetí novinkou je držák na vrcholu nádrže, který zabrání potenciálnímu přelití kapaliny.

Americký koncern provedl během prosince čtyři crash-testy s upravenými automobily. Díky úpravám auta už po nárazech nedocházelo k narušení baterií, ani k úniku chladicí kapaliny baterií.

Majitelé již prodaných elektromobilů budou individuálně svoláváni k úpravě svých vozů. V USA Chevrolet loni prodal 7.671 Voltů, další, již vyrobené automobily jsou u dealerů.

Výroba Voltů byla kvůli řešení tohoto problému v minulých týdnech přerušena, obnovena bude tento měsíc, nově vyrobené vozy už budou disponovat novými vylepšeními.

Vadný chladicí systém baterií Voltu byl odhalen během nárazových testů provedených americkým Úřadem pro bezpečnost na silnicích (NHTSA). Jeden z testovaných vozů se totiž tři týdny po nárazových zkouškách vzňal.

NHTSA tento incident vyšetřovala a zjistila, že viníkem nehody jsou baterie vozu. Šest dní po zkouškách odolnosti akumulátorů v laboratorních podmínkách se totiž vzňaly.

David Bureš
Diskuze (0)