Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM vyjádřila spojení Saab-Čína nepodporu, hrozí ukončením projektu 9-4X

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Pokud dojde k odprodeji Saabu za dohodnutých podmínek nebude General Motors dodávat Saabu auta ani komponenty.

Dohodu o převzetí problémové švédské automobilky Saab čínskými investory je zapotřebí přepracovat poté, co proti ní vyslovil námitky americký automobilový koncern General Motors. Uvedl to podle agentury Reuters generální ředitel majitele Saabu, společnosti Swedish Automobile, Victor Muller. Negativní postoj GM představuje vážnou hrozbu pro záchranu švédské značky.

GM v pondělí uvedla, že se rozhodla přerušit obchodní styky s automobilkou Saab kvůli rizikům souvisejícím s plánovaným převzetím švédského podniku čínskými firmami Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Dodala, že tento plán není v zájmu jejích akcionářů. GM vlastní v Saabu preferenční akcie a dodává švédské automobilce klíčové součástky.

GM již dříve upozornila, že nepodpoří převzetí Saabu, pokud by tento krok poškodil její konkurenční pozici v Číně a na dalších trzích. Podle švédských médií chce americká automobilka zabránit tomu, aby se licence související s vozy Saab dostaly do čínských rukou.

"GM neprodlouží nynější technologické licence a zastaví dodávky vozů typu 9-4X, které pro Saab vyrábí, pokud se vlastnické poměry změní tak, jak je to naplánováno," uvedl podle agentury DPA mluvčí GM. Muller prohlásil, že hodlá výhrady GM vůči prodeji Saabu v úterý projednat s čínskými investory.

GM automobilku Saab v minulosti vlastnila, loni ji však prodala společnosti Swedish Automobile za 400 milionů dolarů (přes sedm miliard Kč). Transakce tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém GM rozhodla. Saab se ale od té doby potýká s nedostatkem peněz a letos v dubnu zastavil výrobu, protože mu dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Swedish Automobile se proto dohodla, že Saab převezmou čínské firmy Pang Da a Youngman za 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč). Čínské společnosti minulý týden uvedly, že jsou do rozvoje Saabu připraveny investovat 660 milionů eur.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
8. 11. 2011 17:59
Re: Vyjadrit nepodporu ??
Asi to psal Klaus.
8. 11. 2011 13:05
Re: Vyjadrit nepodporu ??
A navíc automatická překlad první generace.........
8. 11. 2011 13:04
Re: Saab...
No, asi by to bylo nejlepší....nechat pět šest let ležet, značku neprodávat a až se to ve světě trochu srovná, vrátit se zpět a hlavně se poučit z předchozích chyb - byla jich záplava.
8. 11. 2011 12:12
Re: Saab...
tak ono to divadlo je únavné už aj pre (pár posledných ;-\ ) fanúšikov Saabu....

GM čachroval už pri predaji Saabu zo svojho portfolia - ja sa im ani nečudujem, sú tam ich technológie, ich know how. Načo živiť konkurenciu.
Saab je samozrejme v pasti - ich aktuálne portfolio je velmi úzko previazané s GM pri všetkých modeloch a odstrihnutie (postupné) malo prísť až s novými generáciami 9-3 prípadne plánovaných modelov 9-1/9-2

9-4X je doležitý pre Saab z pohladu zachovania prítomnosti na US trhu. Veď aj skoro celá ročná plánovaná produkcia (ktorá bola vypredaná hneď po zahájení výroby, ono zas to je tuším len niečo okolo 15tis kusov, takže žiadne horibilné čísla, ale pre Saab určite významné) bola určená pre US trh. Že 9-4X už ako novinka vyzerá trochu zastaralo? Asi áno, ono je to podobné ako s 9-5 - tie modely tu mali byť pred 5timi rokmi, bohužial GM nenašiel love dofinancovať ich vývoj a tak prišli s krížkom po funuse... Ale v testoch 9-4X celkom chvália
8. 11. 2011 10:43
Re: Saab...
SAAB mam rad a bola by ho skoda :-(

Na druhej strane som uz davnejsie pisal, ze pre nezainteresovanych je velmi tazke poznat, kto sa s kym na com dohodol a ake su skutocne umysly vsetkych zucastnenych. Cela tato saga s priebehom ako na horskej drahe len poskodzuje dobre meno SAABu ako takeho.

GM sa nemozno cudovat, ze presadzuje svoje zaujmy. Ak maju na to pravo, preco by si pod sebou pilili konar? Bez ohladu na to si myslim, ze aj pripadne zarezanie 9-4X SAAB tak ci tak neposkodi, uz teraz to auto posobi ako minimalne 6 rokov stare 8-s