Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM zrenovuje trojici poškozených muzeálních Corvett

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Rozbité Corvetty z muzea v Bowling Green jsou sice turistickou atrakcí, ale nakonec v autentickém stavu po katastrofě nezůstanou. Třem z osmi vrátí GM původní podobu.

12. února 2014 v noci se v National Corvette Museum v Bowling Green (Kentucky) následkem sesuvu půdy propadla podlaha. Naštěstí v tuto hodinu nedošlo k újmě na zdraví žádných osob, bezpečnostní agentura objekt hlídala na dálku. Kdyby v kupoli Skydome někdo byl, nedejbože návštěvníci, člověk si ani raději nedomýšlí následky... V kráteru zmizelo celkem osm aut, která se zřítila do díry až devět metrů hluboké.

Koncern oznámil hned 13. února, že všechna opraví. V dubnu se ale ukázalo, že není tak úplně rozhodnuto, spekulovalo se o tom, že zůstanou ve stavu těsně po incidentu, respektive jejich vyzdvižení, u General Motors se však nakonec třem z nich rozhodli vrátit původní lesk. Jedná se o poměrně mladou ZR1 z roku 2009. Jenže je to prototyp „Blue Devil“ (Modrý ďábel), navíc ve vlastnictví výrobce a nikoli muzea samotného. Miliontá vyrobená bílá Vette z roku 1992 si renovaci v dílnách GM Heritage Collection určitě také zaslouží, tohle auto patřilo do generace C4. Nejstarším kouskem určeným ke znovuvzkříšení je vůz ze sezóny 1962. vytahování zničených čtyřkolových exponátů mimochodem trvalo celé dva měsíce.

„Naším cílem bylo pomoci National Corvette Museum zotavit se z hrozné přírodní katastrofy obnovením všech osmi vozů," uvedl v tiskovém prohlášení ze soboty 30. srpna výkonný viceprezident GM Mark Reuss „Nicméně, po vytažení začalo být jasné, že renovace by byla nepraktická a náročná, nepoškozeného toho zůstalo velmi málo. A upřímně řečeno, vozy i v tomto stavu mají určitou historickou hodnotu a byla by je škoda neukázat tak, jak jsou.

Zbylých pět kusů zůstane i nadále v autentické podobě, aby zůstala celá nešťastná událost navždy „naživo“ zdokumentována. Budou součástí nové expozice. Inu, proč ne? Navíc o uplynulém víkendu slavilo muzeum dvacet let od otevření a celá osmička vozů (Great 8) byla vystavena už od dubna. Stala se turistickou atrakcí a lákala návštěvníky. Jen od března do června jich přišlo o 60 % více než v loňském roce a tím pádem vzrostl i prodej suvenýrů. Jáma po katastrofě byla mimochodem zakonzervována. Všechno špatné je zkrátka pro něco dobré. V tomto případě pro komerční využití... Čerstvou expozici si muzeum vlastně nadělí jako takový malý dárek k narozeninám.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)