Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gordon Murray ukázal testy motoru pro novodobý McLaren F1, zatím má jen tři válce

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Společnost Gordon Murray Automotive oslavila spuštění nových webových stránek zveřejněním krátkého videa z prvního testování motoru pro nový hypersport T.50.

Moderní nástupce ikonického McLarenu F1, jehož vývoj ohlásil slavný konstruktér Gordon Murray v polovině minulého roku, by měl být skutečným technickým skvostem. A to nejen díky unikátní konstrukci či aerodynamice, ale také díky atmosféricky plněnému 3,9 litrovému motor V12, který by měl nabídnout výkon až 700 koní.

Společnost Gordon Murray Automotive spolupracuje na vývoji motoru se známým výrobcem Cosworth, který již testuje prototyp s označením GMM-IC3. Pro potřeby testování však namísto dvanáctiválce vznikl zatím pouze tříválec, jehož objem by se měl pohybovat pod hranicí jednoho litru (cca 0,97).

Testovací pohonná jednotka s čtvrtinovým počtem válců se ovšem i tak dokázala vytáčet nad hranici 12.000 ot/min. a její výkon se většinu času pohyboval okolo 150 koní. Navzdory třem válcům měl navíc motor celkem zajímavý zvuk, který bude znít v plné sestavě válců ještě zajímavěji.

Murray si přitom nevybral Cosworth náhodou. Během hledání vhodného výrobce oslovil hned několik společností, jak uvedl v rozhovoru pro CarThrottle, ovšem právě Cosworth dokázal nabídnout nejlepší technologie a zkušenosti, které získal například i během vývoje motoru pro Aston Martin Valkyrie.

Kompletní motor by měl podle dosud známých parametrů nabízet standardní maximální výkon 478 kW (650 k) a točivý moment až 450 N.m. Díky 48V palubní síti, která bude především napájet ventilátor pro zvýšení přítlaku, by však mělo být možné krátkodobě zvýšit výkon až na cca 515 kW (700 k).

První představení produkčního modelu GMA T.50 je údajně naplánováno již na květen tohoto roku, ovšem zákazníci si budou muset ještě počkat. Murray plánuje výrobu pouze 100 kusů tohoto úchvatného vozu, jehož dodávky jsou naplánovány až na rok 2022. A cena? Zhruba okolo dvou milionů liber, což je cca 60 milionů korun.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme