Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Malajsie – v pátek byl nejlepší Tamada

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Za teplého a zamračeného počasí se jela první kvalifikace na 14. závod letošního ročníku silničního MS Motocyklů, který se jede jako GP Malajsie na okruhu v Sepangu.

Za teplého a zamračeného počasí se jela první kvalifikace na 14. závod letošního ročníku silničního MS Motocyklů, který se jede jako GP Malajsie na okruhu v Sepangu.

125

První kvalifikaci vyhrál časem 2:13,685 vedoucí muž průběžné klasifikace Andrea Dovizioso (Honda). Nejlepším možným způsobem tak vykročil k možné korunovaci již po tomto závodě. Jeho čas je o 0,3 sekundy horší rekordního. Druhý čas zajel Hector Barbera (Aprilia), když díky smyku v závěru posledního kola nezvládl útok na první pozici. Za nejlepším zaostal o 0,218 sekundy. Třetí čas zajel Mika Kallio (KTM) a předběžnou první řadu doplňuje Pablo Nieto (Aprilia). Již více než sekundu ztrácí na pátém místě Jorge Lorenzo (Derbi) s nímž jsou ve druhé řadě Roberto Locatelli (Aprilia), Casey Stoner (KTM) a Marco Simoncelli (Aprilia). Lukáš Pešek (Honda) zajel až 25. čas se ztrátou 3,593 sekundy, Markéta Janáková (Honda) zajela 30. čas se ztrátou 5,704 sekundy. Janáková poprvé nejen že neměla problémy se kvalifikovat, ale dokázala porazit ještě pět dalších jezdců.

MotoGP

První kvalifikaci v horké Malajsii vyhrál Makoto Tamada (Honda) s časem 2:02,394 a o 0,1 sekundy vylepšil loňský nejlepší čas. Po výpadku v Kataru se opět vrátil na čelní příčky, kde se v posledních závodech pravidelně pohybuje. Druhý se se ztrátou 0,235 sekundy umístil Sete Gibernau (Honda) a těsně za nímskončil jeho největší soupeř v boji o titul a vedoucí muž celkového hodnocení Valentino Rossi (Yamaha). Tyto dva jezdce dělí jen 0,071 sekundy.

Fantastické složení má předběžná druhá řada. Čtvrté místo Johna Hopkinse (Suzuki) ani pátý čas Shinyi Nakana (Kawasaki) po výkonech v předchozích závodech již příliš nezaskočí, ale že se k nim přidal i Alex Hofmann (Kawasaki) na šestém místě, to již tak obvyklé není. Tato trojice mimo jiné sedlá stejně jako Tamada pneumatiky Bridgestone, které začíají stále více ukazovat své kvality. Až třetí řada zbyla na velké hvězdy jako Loris Capirossi (Ducati), Max Biaggi (Honda) a Troy Bayliss (Ducati). Nejlepších deset doplňuje Carlos Checa (Yamaha), kterému se po úspěšném Kataru opět moc nedaří.

Zcela vyhořel nejrychlejší muž ranního tréninku Alex Barros (Honda), který zajel až 14. čas. Nezazářil ani Nicky Hayden (Honda) na 11. a Colin Edwards (Honda) na 13. místě. Těžký den měl i Marco Melandri (Yamaha), který se kvalifikoval až jako 19.

250

Sebastian Porto (Aprilia) se zřejmě rozhodl co nejvíce zkomplikovat Dani Pedrosovi (Honda) cestu za titulem a s přehledem zvítězil v první kvalivikaci. Jeho čas 2:06,940 je o 0,6 sekundy lepší než loňský rekord. Stejně jako v Kataru i v Sepangu kraluje naprosto s přehledem, protože druhý Pedrosa zaostal o celých 0,704 sekundy. Třetí Alex de Angelis (Aprilia) dokonce ztrácí již 1,405 sekundy, což jsou hodnoty nevídané. Na čtvrtém místě je Toni Elias (Honda). Předběžné druhé řadě šéfuje na pátém místě Hiroshi Aoyama (Honda) před trojicí Aprilií v rukou Randy de Punieta, Fonsi Nieta a Franca Battainiho. 46-letý veterán Marcellino Lucchi sedlající Aprilii jako náhradník za zraněného Manuela Poggialiho zajel 12. čas. Dařilo se Kubovi Smržovi (Honda), který zajel slušné 15. místo se ztrátou 3,593 sekundy. Posledním kvalifikujícím se je na 27. místě Radomil Rous (Yamaha), jehož ztráta je 7,961 sekundy.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)