Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Pacifiku, Motegi – Druhá kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Druhá kvalifikace na GP Pacifiku v japonském Motegi přinesla výrazné zrychlení ve všech třídách a v MotoGP Max Biaggi o další sekundu vylepšil včerejší rekord Gibernaua.

Druhá kvalifikace na GP Pacifiku v japonském Motegi přinesla výrazné zrychlení ve všech třídách a v MotoGP Max Biaggi o další sekundu vylepšil včerejší rekord Gibernaua.

Ve 125 se na pozici nejlepšího kvalifikanta zítra postaví vedoucí jezdec průběžného hodnocení Dani Pedrosa (Honda), když zajel čas 1:57,736 a o 0,3 sekundy zlepšil svůj loňský rekord. Druhý skončil Stefano Perugini (Aprilia), který je mimo jiné také celkově druhý, a zaostal o 0,822 sekundy. Zbylá dvě místa první řady patří stejně jako první mladým španělským jezdcům. Třetí je Jorge Lorenzo (Derbi) a čtvrtý Hector Barbera (Aprilia). Včera nejrychlejší Andrea Dovizioso (Honda) se dnes nedokázal zlepšit a propadl tak na páté místo do druhé řady. Vedle něj se postaví Pablo Nieto, Lucio Cecchinello a Alex de Angelis (všichni Aprilia). Také de Angelis nezlepšil svůj páteční čas stejně jako Casey Stoner (Aprilia), který klesl na 10.místo.

Ve třídě 250 odstartuje zítra z první pozice Toni Elias (Aprilia) i přesto, že v úvodní fázi kvalifikace havaroval. Po svém návratu na trať zajel čas 1:52,849 a odsunul tak na druhé místo Franca Battainiho (Aprilia). Battaini zaostal o 0,116 sekundy, ale odolal dalšímu havarujícímu Rande de Punietovi (Aprilia). Ten se sice také vrátil na trať, ale již se nedokázal zlepšit a jeho páteční čas mu stačil na třetí příčku. Posledním v první řadě je Sebastian Porto (Honda) a zachraňuje tak čest značky jíž okruh v Motegi patří. Pátý čas a pozice patří Sylvainu Guintolimu (Aprilia) před nejlepším z domácích jezdců na divokou kartu Hiroshim Aoyamou (Honda). Až na sedmou pozici klesl Manuel Poggiali (Aprilia) a vedle něj si na osmou příčku stoupne domácí Naoki Matsudo (Yamaha). Včera nejlepší domácí Yuji Takahashi (Honda) měl pád a odstartuje z 10. příčky.

Naši si poněkud přeházeli místa, ale pozice se nijak nezměnily. Lukáš Pešek (Yamaha) odstartuje jako 25. Kuba Smrž (Honda) 26. a Jarda Huleš (Honda) 29.

Třída MotoGP se málem stala svědkem malého svátku domácích fanoušků, když jen vteřiny chyběly, aby z první pozice odstartoval Makoto Tamada (Honda). Posledním rychlým kolem jej z pole position sesadil Max Biaggi (Honda), který zajel vynikající čas 1:47,696 a o více než sekundu vylepši včerejší nejlepší čas Sete Gibernaua (Honda). Tamada tedy odstartuje ze druhé příčky, což je jeho dosavadní největší kvalifikační úspěch, když za Biaggim zaostal o 0,106 sekundy. Se třetím místem musí být spokojen Valentino Rossi (Honda), který i přes použití kvalifikačních pneumatik na Biaggiho tempo nestačil. První řadu doplní Gibernau, který i přes zlepšení svého času klesl z vedoucí pozice.

Stejně jako Tamada, také pátý Nicky Hayden (Honda) si vyjel svůj nejlepší kvalifikační výsledek. Připomeňme, že pro oba je to letos premiérová sezóna v MS. Na šesté místo se po pádu v úvodu kvalifikace nakonec prosadil Loris Capirossi (Ducati) a po dlouhé době tak bude chybět v první řadě. Na sedmé místo klesl v závěru Carlos Checa (Yamaha), který se jako jediný na jiném stroji než Hondě, dokázal alespoň na pár minut v polovině kvalifikace vyhoupnout na vedoucí příčku. Vedle něj se na osmé místo postaví Alex Barros (Yamaha), který také v samotném závěru razantně vylepšil svou pozici. Proti pátku zrychlil o téměř dvě sekundy. Poněkud propadl Shinya Nakano (Yamaha), včera nejlepší jezdec značky a odstartuje z 12. příčky. Propadly také všechny Suzuki a nejlepší z nich je domácí Akiry Ryo na 14. místě. Naopak pozvolný vzestup signalizují stroje Proton, jejichž jezdci Jeremy McWilliams a Nobu Aoki obsadili slibné 17. a 18. místo. Naopak zklamáním je výkon domácího Noriyuki Hagy (Aprilia), který zajel až 25. čas.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)