Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Portugalska - Tamada senzačně na pole position

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Počasí dnes poněkud zamíchalo událostmi na portugalském okruhu v Estorilu. Noční a ranní déšť odpoledne vystřídalo slunečno a teplo a tak se nakonec druhá kvalifikace jela také na suchu. Většina jezdců se však nedokázala zlepšit.

Počasí dnes poněkud zamíchalo událostmi na portugalském okruhu v Estorilu. Noční a ranní déšť odpoledne vystřídalo slunečno a teplo a tak se nakonec druhá kvalifikace jela také na suchu. Většina jezdců se však nedokázala zlepšit.

125

Pořadí na prvních dvou místech startovního roštu zůstává stejné jako po včerejším dni. Z pole position odstartuje díky pátečnímu času Andrea Dovizioso (Honda) a vedle něj se postaví jeho kolega z týmu Simone Corsi (Honda). Na třetí místo se dnešním nejlepším časem posunul Casey Stoner (KTM), který na čtvrté místo odsunul Roberta Locatelliho (Aprilia). Locatelli se stejně jako pátý Marco Simoncelli (Aprilia) také nedokázal zlepšit. Naopak polepšil se Mirko Giansanti (Aprilia) a vyhoupl se na šesté místo před Jorge Lorenza (Derbi) se včerejším časem. Na osmé místo klesl Steve Jenkner (Aprilia) a to i přesto, že se dokázal dnes zlepšit. Díky zlepšení některých jezdců se o dvě místa propadl Lukáš Pešek (Honda), který se zlepšit nedokázal a odstartuje tak ze 13. příčky. Markéta Janáková (Honda) odstartuje jako poslední ze 34. příčky, když se proti pátku dokázala zlepšit o 0,553 sekundy.

250

Ve střední třídě to bylo tak půl na půl co se týče jezdců, kteří se zlepšili a těch co se jim to nepodařilo. Na čele se zlepšit podařilo jen jednomu jezdci a tím byl Dani Pedrosa (Honda), který pro sebe ukořistil pole position poté co byl včera třetí. Zajel čas 1:41,417 což je nový nejlepší výkon 250 na tomto okruhu. Ten předchozí vylepšil o téměř 0,3 sekundy. Další místa se nemění a tak ze druhé příčky odstartuje Sebastian Porto (Aprilia), třetí bude Toni Elias (Honda) a čtvrtý zahájí závod Randy de Puniet (Aprilia). Ještě pátý Alex de Angelis (Aprilia) svůj páteční čas nezlepšil, ale jeho kolegové ve druhé řadě již své časy posunuli vpřed. Šestý odstartuje Fonsi Nieto (Aprilia), sedmý je nejlepší soukromník Alex Debon (Honda) a osmý pak úřadující šampión Manuel Poggiali (Aprilia). Kuba Smrž (Honda) si i přes vylepšení času o jednu příčku pohoršil a odstartuje jako 21. Radomil Rous (Yamaha) zůstává poslední 29., ale jeho čas je o 0,28 sekundy lepší než v pátek.

MotoGP

Téměř šokem skončila druhá kvalifikace třídy MotoGP, když se svým posledním kole na pozici nejrychlejšího muže vyhoupl Makoto Tamada (Honda/Bridgestone), který zajel čas 1:37,933 a jako první a jediný se dostal pod hranici 1:38. Japonec tak po prvním vítězství v Brazílii vybojoval také své první pole position. Na druhé místo klesl Valentino Rossi (Yamaha), který stejně jako třetí Sete Gibernau (Honda) nedokázal vylepšit svůj páteční čas a naopak kroužil po trati o téměř půl sekundy na kolo pomaleji. Na čtvrté a první místo ve druhé řadě si polepšil Max Biaggi (Honda), který dokázal přeskočit Alexe Barrose (Honda) jenž se zase zlepšit nedokázal. Druhou řadu na šestém místě doplní John Hopkins (Suzuki), pro kterého je to nejlepší kvalifikační pozice od doby co přišel začátkem roku 2003 k Suzuki. Na sedmé místo a do třetí řady klesl Marco Melandri (Yamaha), kterému k udržení včerejšího šestého místa nepomohla ano nová barevná kombinace jeho kombinézy a motorky ve stylu Spidermana. Ve třetí řadě jej doplní Colin Edwards (Honda) a Kenny Roberts (Suzuki). Elitní desítku uzavírá Carlos Checa (Yamaha).

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)