Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Velké Británie – První kvalifikace pro Haydena

Miroslav Kudělka
Diskuze (2)
Okruh v Doningtonu přivítal účastníky devátého podniku MS novým asfaltem a ti se zde předvedli velmi pěknými výkony, kdy rekordy ve všech třídách padly hned první den.

Okruh v Doningtonu přivítal účastníky devátého podniku MS novým asfaltem a ti se zde předvedli velmi pěknými výkony, kdy rekordy ve všech třídách padly hned první den.

125

Nejrychlejším jezdcem prvního dne byl ve 125 Andrea Dovizioso (Honda), který docílil času 1:37,736. Jeho čas je o 0,2 sekundy lepší než loňský nejlepší čas Stefana Peruginiho. Druh čas předvedl Pablo Nieto (Aprilia), ale zaostal o již výrazných 0,547 sekundy. Třetí čas zajel jediný zástupce KTM v tomto závodě Mika Kallio a provizorní první řadu doplňuje Roberto Locatelli (Aprilia), který vyhrál v předchozím závodě v Německu. Druhou řadu vede veterán Youchi Ui (Aprilia) před po zranění navrátivším se Thomasem Luthim (Honda) z českého týmu Elit. Sedmý je Hector Barbera (Aprilia) a osmý čas zajel týmový kolega naší Markéty Janákové Julian Simon (Honda). Janáková však v Anglii nejede. Lukáš Pešek (Honda) zajel 19. čas se ztrátou 2,058 sekundy a Václav Bittman (Honda), který stále zaskakuje za zraněného Giuseppettiho v týmu Elit, zajel 30. čas se ztrátou 3,4 sekundy.

250

V této třídě se premiérově na post nejrychlejšího muže dostal Alex de Angelis (Aprilia) s časem 1:33,336 a o 0,2 sekundy vylepšil maximum Fonsiho Nieta z roku 2002. De Angelis tak opět potvrzuje rostoucí výkonnost po svém premiérovém třetím místě v Německu. Druhý čas zajel Toni Elias (Honda) a zaostal za prvním o 0,154 sekundy. Třetí je Randy de Puniet (Aprilia) a čtvrtý čas zajel vedoucí muž průběžného hodnocení Dani Pedrosa (Honda). Druhou řadu provizorního roštu vede Sebastian Porto před Manuelem Poggialim (oba Aprilia), za které se seřadily dvě Hondy Alexe Debona a Hiroshi Aoyamy. Náš Jakub Smrž (Honda) zajel 16. čas se ztrátou jen 1,849 na prvního a je jen o jedno místo za Robertem Rolfem na tovární Hondě.

250

Překvapivého lídra má po prvním dni kvalifikací třída MotoGP. Nejlepší čas dne zajel Nicky Hayden (Honda), který zdá se začíná naplňovat očekávání do něj vkládaná. Zajel vynikající čas 1:29,295 a loňský Biaggiho rekord pokořil o plných 1,445 sekundy!! Na druhém místě je Valentino Rossi (Yamaha), což se dalo čekat, protože na této trati vždy dokázal zajet výborně. Na Haydena ztratil 0,289 sekundy. Aby překvapením nebyl konec, třetí čas zajel Loris Capirossi (Ducati) a také jasně demonstroval výrazný posun ve výkonnosti rudých strojů. Do druhé řady na čtvrté místo klesl Carlos Checa (Yamaha), který do závěrečných minut kvalifikace najížděl na vedoucí pozici. Vedle něj se seřadili týmoví kolegové Sete Gibernau a Colin Edwards (oba Honda). Třetí řadu tvoří Max Biaggi (Honda), hrdina Marco Melandri (Yamaha), který jede se zlomeninou ruky, kterou si způsobil v ranním tréninku po srážce s Alexem Hofmannem (Kawasaki). Devátý čas zajel Troy Bayliss (Ducati) na potvrzení výkonnosti Ducati. První desítku uzavírá Alex Barros (Honda).

Zatím se vůbec nedaří strojům s pneumatikami Bridgestone, protože nejlepším z nich je Kenny Roberts (Suzuki) s až 12. časem. Je ovšem nutno podotknout, že mezi devátým Baylissem a 15. Norickem Abem (Yamaha) je rozdíl pouhých 0,301 sekundy. O vysokém tempu opět hovoří, že ještě zmíněný Abe zajel čas, který je o 0,181 sekundy lepší než loňský čas postačující na pole position. Nejvyšší rychlost byla naměřena dvěma jezdcům - Biaggimu a Capirossimu a má hodnotu 282,5 km/h.

Miroslav Kudělka
Diskuze (2)