Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GTI na Blog.Auto.cz: Provozovatel vozidla nemůže donutit řidiče dodržovat předpisy

Vitek
Diskuze (171)
V minulém článku jsme nahlédli na dopravní delikty z pohledu osoby blízké. Rozšiřme dnes úhel zájmu a soustřeďme se na provozovatele vozidla.

Provozovatel je dle zákonné definice vlastník vozidla nebo jiná fyzická či právnická osoba zmocněná vlastníkem k provozování vozidla vlastním jménem. Osoba provozovatele požívá v zákoně o silničním provozu vážný status. Její odpovědnost je natolik významná, že je jí v zákoně vyhrazen samostatný díl. A právě v něm stanovuje zákon to, co nás zajímá, totiž povinnosti provozovatele vozidla.

Provozovatel tak nesmí přikázat ani dovolit, aby bylo v provozu na pozemních komunikacích užito vozidlo, které nesplňuje podmínky stanovené zvláštním zákonem. Nesmí taktéž svěřit vozidlo osobě, která nesplňuje podmínky stanovené zákonem (ve zkratce osoba bez řidičského oprávnění), jakož i přikázat či svěřit samostatné řízení vozidla osobě, o které nezná údaje potřebné k určení její totožnosti.

Až potud jsou uvedené povinnosti důvodné a jistě nevyvolávají hlubší úvahovou averzi.

Jak však shora patrno, provozovatel může (a tedy nemusí) vystupovat v rámci zákonem vymezených pravidel v dvojjediné roli, totiž v roli provozovatele a též (řídí-li vozidlo) současně v roli řidiče. U řidiče obecně může nastat i absence jedné z uvedených rolí, totiž vozidlo může řídit řidič, který není provozovatelem vozidla. A právě na možném odtržení osoby provozovatele od osoby řidiče je vystavěna část povinností, které zákon ukládá provozovateli. Zákonodárce totiž provozovateli vozidla uložil povinnost, aby zajistil, že při užití vozidla na pozemní komunikaci budou dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená zákonem.

Za situace, kdy provozovatel vozidla současně vozidlo i řídí, jistě nedochází k interpretační kolizi ve stanovené povinnosti, provozovatel „sám sebe“ ovládne a dodržováním pravidel provozu naplní uloženou povinnost. Jak však pojímat daný požadavek zákona, kdy řidičem je jiná osoba, než osoba provozovatele vozidla? Domnívá se snad zákonodárce, že provozovatel vozidla disponuje prostředky, kterými může zajistit dodržování pravidel provozu třetí osobou? Vybavil snad zákonodárce provozovatele speciální „zajišťovací“ pravomocí? Samozřejmě, že provozovatel není vybaven ani schopností, ani jakoukoliv pravomocí zajistit splnění předmětné povinnosti. K tíži provozovatele je nutno nyní uvést, že jeho odpovědnost je odpovědností objektivní, tedy zákon zavinění předpokládá, a důsledně tomu zákon zmocňuje příslušný správní orgán k postihu provozovatele finanční sankcí za nesplnění předmětné povinnosti.

Jak tedy dostát zákonné povinnosti? Domnívám se, že splnění dané povinnosti možné není, provozovatel je plně odkázán na řidičskou konformitu toho, komu vozidlo svěří. Disponuje-li řidič řidičským oprávněním a splňuje-li všechny ostatní povinnosti kladené na řidiče zákonem (příčetnost, školení, apod.), pak provozovatel nemá žádný jiný prostředek, jak zajistit, aby řidič dodržoval své povinnosti, než morální apel, případně modlení. To však jistě nebude liberačním důvodem v případném správním řízení.

Nechtěné postavení jakéhosi nuceného policejního sparingpartnera čeká na důslednou procesní obranu ze strany postižených provozovatelů, koneckonců možná i na autoritativní stanovisko nejvyšší soudní instance.

Převzato z gti.blog.auto.cz

Vitek
Diskuze (171)
30. 11. 2012 22:50
Re: Novinka
Je to prave naopak ty teply voyer; vzdy reagujes ty na mna a si natolko natvrdly, ze si to ani neuvedomujes >:D

Skus si upravit syntax a vyuzivat delenie na vety, lebo sa vyjadrujes ako dement.
Ale kedze zazivas kriticku pubertu, tak chapem, ze to nejde ;-)
Avatar - white label
29. 11. 2012 23:54
Re: Novinka
Já veděl, že na to určitě zabereš, sprostá maková hlavo, jak ti doma říkají, mi pořád psát nemusíš, je mi tě sice líto, ale to je asi tak všechno, co pro tebe můžu udělat... :*) ;-)
29. 11. 2012 22:58
Re: Novinka
To, co zeres, vysvetluje tie tvoje pravidelne halucinacie. ;-)
Preco mi vsak stale odpisujes len ty, voyersky buziku? >:D
28. 11. 2012 07:38
Re: MORALNI ZVRATEK
Ja ne. Ty asi ano, podle toho, co pises. Nic, ani nikdo te do "bonzovani" nenuti. Chce se to s tim zakonem seznamit a necist nesmysly, co tady GTI nasmrkal.
Avatar - white label
28. 11. 2012 00:54
Re: Novinka
Proč zakládá? Vždyť už tu s mariankem a spol. "působíte" poměrně dlouho, vlastně až příliš dlouho... a jak se teď budete jmenovat, co třeba Lysohlávky, Makovníku? :-O :*) >:D