Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hennessey chce další rychlostní rekord, Venom F5 má pokořit 500 km/h

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Americká automobilka chce vyzvat na souboj extrémní Bugatti Chiron Super Sport300+ a řadu dalších divokých konkurentů.

Společnost Hennessey se nedávno na svých sociálních sítích pochlubila fotkami starými 8 let, kdy s modelem Venom GT oslavila den svatého Valentýna stanovením rychlostního rekordu 435 km/h na přistávací dráze v Kennedyho vesmírném středisku.

Od té doby už tuhle rychlost pokořila celá řada dalších aut, jak ovšem Hennessey dodává, model Venom GT dodnes zůstává nejrychlejším silničním vozem s manuální převodovkou. Příspěvek pak společnost uzavírá otázkou „Může se historie opakovat?“, za kterou následuje několik hashtagů, včetně Venom F5.

Video se připravuje ...

Pod kapotou tohoto nepřehlédnutelného hypersportu je ukryt twin-turbo přeplňovaný 6,6litrový motor V8, který slibuje nejvyšší výkon 1.355 kW (cca 1.842 k) a nejvyšší točivý moment až 1.617 Nm. O přenos výkonu na zadní kola se stará sedmistupňová automatizovaná manuální převodovka, která vozu pomáhá zrychlit z 0 na 100 km/h pod tři sekundy a na 200 km/h pod 5 sekund.

S tímto modelem automobilka údajně plánuje pokořit rychlost 500 km/h a stanovit tak nové rychlostní maximum mezi silničními produkčními vozy. Připomeňme, že v současnosti drží rekord speciální Bugatti Chiron Super Sport 300+, který na okruhu Ehra-Lessien v roce 2019 stanovil rekord s průměrnou rychlostí (po jízdě v obou směrech) 490,484 km/h.

O překonání tohoto rekordu už se v minulosti pokoušela například společnost SSC s modelem Tuatara, která se dokonce chvíli chlubila, že hranici 500 km/h pokořila. Po drobné kontroverzi, na kterou upozornily kamerové záznamy, však ze svého tvrzení ustoupila. Na rekord si však stále brousí zuby – a rozhodně není jediná.

Vedle SSC a Hennessey by se totiž pokořitelem rychlostního rekordu 500 km/h mohla stát i společnost Koenigsegg, která má v rukávu eso jménem Jesko Absolut. Nový model sice ještě nebyl testován, jeho potenciál je však ohromný. Ostatně sama společnost v minulosti prohlásila, že nic rychlejšího už prý nepostaví.

Naopak značka Bugatti krátce po oznámení svého posledního rychlostního rekordu oznámila, že v závodu o stanovení stále vyšších rychlostních rekordů končí.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Roman Horký
17. 2. 2022 12:26
Re: To už bude skutečně trochu rychlejší než předválečné Mer
Go Passer go
Avatar - KANKUNEN
17. 2. 2022 09:12
To už bude skutečně trochu rychlejší než předválečné Mercede
Passer chystej výlet.