Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Himalaya Specter Defender: Unikátní offroad inspirovaný autem filmových padouchů

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Zatímco automobilka Jaguar Land Rover se připravuje na představení nové generace Defenderu, úpravci po celém světě pokračují s úpravami originálu.

Původní Land Rover Defender byl již v základní konfiguraci skvělým společníkem všech dobrodruhů a milovníků náročného terénu, slušné popularity se však dočkal i mezi filmaři a úpravci. To ostatně dokazuje i nový speciál Specter Defender z dílny společnosti Himalaya, jehož předobrazem se stal filmový vůz ze stejnojmenné bondovky.

Společnost Himalaya, sídlící v Jižní Karolíně, je dlouholetým specialistou na opravy, renovace a zakázkové stavby na základech původního Defenderu. O kvalitě vozidel z nové limitované série, kde jeden kus vyjde na 250.000 dolarů (cca 5,8 mil. Kč) tak není třeba pochybovat. Čeho se ale zájemci o tento úchvatný kousek vlastně dočkají?

Základem Spectre Defender se stal Defender pick-up se čtyřdveřovou kabinou, jehož rám a karoserie pochází z Velké Británie. Řada dalších komponent, včetně motoru, však pochází z toho nejlepšího, co může americký trh nabídnout. Zpátky ale k rámu, který je po přepravě do USA nejprve vyztužen a poté galvanizován, což by mu mělo poskytnout dostatečnou ochranu před korozí.

Standardní 3.9 litrový motor V8 pod kapotou, jehož výkon se pohybuje okolo 182 koní, je pak vyměněn za osmiválec General Motors LS3, který nabídne výkon okolo 525 koní. O přenos výkonu na kola se stará šestistupňová automatická převodovka GM a nechybí ani standardní pohon všech kol. Zájemci si však mohou objednat i 2.8 litrový turbodiesel Cummins, případně benzínovou V8 LS3 s přeplňováním kompresorem Whipple.

Úpravami samozřejmě prošel i podvozek, který by měl nyní nabídnout podstatně lepší výkony na silnicích i v terénu. Světlá výška narostla o 10 centimetrů a standardní tlumiče nahradily zakázkové tlumiče Fox Racing. V podbězích se vyjímají offroadové pneumatiky Toyo o průměru 37 palců, za kterými je ukryt výkonný brzdový systém Brembo s disky Wilwood. Standardní komponenty řízení pak nahradily odolnější komponenty z Jeepu Wrangler.

Exteriér vozu zdobí například rozšířené blatníky, ochranný rám, přídavné světlomety, naviják, ochranné plechy nebo stylový držák rezervy na korbě. V interiéru však Specter Defender působí spíše luxusním dojmem, což podtrhují sportovně tvarovaná sedadla s koženým čalouněním, kožené výplně dveří, Alcantarová stropnice, volant Momo nebo audio-systém v kombinaci jednotky Kenwood a JL Audio reproduktorů.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
2. 9. 2019 23:34
Gumy
Tie gumy su paradne !