Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Holden Cruze: Hatchback i pro Austrálii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Australský Holden má vedle svých specifických modelů v nabídce i typy, které známe se značkou Chevrolet i v Evropě. Jedním z nich je i Cruze.

Holden Cruze je samozřejmě australským dvojčetem Chevroletu Cruze a v letošním roce i u protinožců zamíří do showroomů pětidveřový hatchback. Zatímco evropská verze se značkou Chevrolet měla premiéru na autosalonu v Ženevě, tak ta australská se na ní teprve chystá a prozatím se představuje pouze prostřednictvím několika fotografií.

První snímky Holdenu Cruze s karoserií hatchback odhalují, že změny v designu jsou minimální a odehrávají se prakticky jen na přídi. Designéři Holdenu si pro Cruze připravili pouze vlastní masku chladiče a přední nárazník, který má ve srovnání s evropskou verzí mírně jemnější linie.

K paletě pohonných jednotek pro hatchback se Holden prozatím nevyjádřil, ale je více než pravděpodobné, že i v Austrálii bude podobně jako v Evropě kopírovat nabídku motorů pro sedan. Prodej Holdenu Cruze hatchback se má rozběhnout v posledním čtvrtletí letošního roku.

Vedle prvních snímků Cruze hatchback Holden v těchto dnech představuje i mírně modernizovaný sedan s označením Series II Cruze. Ten se od modelového roku 2010 odlišuje designem předního nárazníku s maskou chladiče a rozšířenou nabídkou pohonných jednotek.

Holden Cruze byl doposud nabízen pouze ve dvou verzích s označením CD a CDX. Obě tato provedení byla k dispozici se zážehovým čtyřválcem o objemu 1,8 litru (104 kW) nebo dvoulitrovým turbodieselem (110 kW). Převodovka může u obou motorů pětistupňová manuální nebo šestistupňová automatická.

Modernizovaný Series II Cruze bude kromě verzí CD a CDX nabízen i ve sportovnějším provedení SRi a SRi-V.

Paleta pohonných jednotek opět začíná zážehovým motorem 1,8 l ECOTEC s výkonem 104 kW při 6200 min-1 a točivým momentem 176 Nm při 3800 min-1.

Turbodiesel o objemu 2,0 l nyní stejně jako u evropské verze nabídne 120 kW při 3800 min-1 a točivý moment 360 Nm při 1750 min-1. Novinkou australské verze bude možnost volby mezi šestistupňovou manuální nebo automatickou převodovkou.

Hlavní novinkou je ovšem přeplňovaný benzinový čtyřválec 1,4 iTi s výkonem 103 kW při 4900 min-1 a točivým momentem 200 N dostupným od 1850 do 4900 min-1. Cruze vybavený tímto motorem se totiž bude moci pochlubit zadní nápravou, u níž se ke klasické vlečené konstrukci přidal kinematický mechanismus - Wattův přímovod - známý jako dokonalejší způsob ustavení tuhých náprav. Stejné řešení je použito i u současné generace Opelu Astra.

Vedle oficiálních informací o novinkách v modelové řadě Cruze pro australský trh, které uvolnila automobilka se začínají objevovat i neoficiální zprávy o ostrém provedení Cruze SS, jehož vývoj má údajně na starosti Holden.

V Austrálii se má pracovat na novém nastavení řízení i podvozku pro Cruze SS, pod jehož kapotou by měl pracovat přeplňovaný motor o objemu 1,6 litru s výkonem 132 kW. Některé zdroje uvádějí, že se možná objeví i verze s motorem 2,0 Turbo DI s 213 kW, který měl pod kapotou koncept Opel GTC Paris na loňském pařížském autosalonu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)