Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Fit EV: První zákazníci v USA se dočkají v létě 2012

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Elektromobil Fit měl premiéru v Los Angeles coby studie přesně před rokem. Nyní je na stejném místě vystavena sériová verze.

Ač se Honda dušovala, že se produkční auto bude od konceptu lišit, vizuální rozdíly jsou minimální. Vpředu je jiný chladicí otvor v nárazníku, vzadu se nám červenají světla - a to je tak zhruba vše. Ještě modré středy pětipaprskových litých kol zmizely. Interiér se až na barvy některých ovladačů a tlačítek nezměnil vůbec, zůstalo i čalounění biotkaninou.

Srdcem malého hatchbacku, jehož obyčejnější hybridní a benzinové sourozence známe u nás pod názvem Jazz, je elektromotor z modelu FCX Clarity o výkonu 92 kW. Ten je ovšem v tomto případě napájen lithium-iontovými články s kapacitou 20 kWh. Jejich nabíjení trvá v síti 240 V pouhé tři hodiny. Maximální dojezd by měl činit dle EPA až 198 km, samotná Honda hovoří v kombinaci město/dálnice o relevantnějších 122 km.

Systém tří jízdních režimů byl převzat z hybridního kupé CR-Z, respektive z loňského konceptu. Nabízí volby Econ, Normal a Sport, které se vybírají tlačítky pod volantem. Při použití tlačítka Econ se dojezd oproti normálu zvedne o 17 %. Sport naopak logicky zajistí nejlepší akceleraci.

Tolik důležitou energii šetří i úsporná klimatizační jednotka a regenerativní brzdění.

Vyspělá telematika umožňuje řidiči být s autem neustále v kontaktu, a to prostřednictvím smartphonu, přenosného počítače nebo dálkového ovladače. Ukazuje mu stav nabití a lze díky ní zapnout klimatizaci a topení ještě než se majitel vrátí k vozu. Mobilní aplikace a příslušná webová stránka umožňují nastavovat dobu nabíjení a jejich prostřednictvím se lze dovolat i na non-stop asistenci. Zmíněný dálkový ovladač s tlačítky Charge a Climate funguje do vzdálenosti 30 m.

Satelitní navigace, která najde nejbližší dobíjecí stanici a poskytuje dopravní informace takřka v reálném čase, je rovněž součástí sériové výbavy.

Základní cena malého hatchbacku je stanovena na 36.625 dolarů (aktuálně v přepočtu těsně pod 695.000 Kč). Auto ovšem nepůjde koupit za hotové. Zákazníci z Kalifornie a Oregonu, kde se začne příští rok v létě nabízet, zaplatí 399 dolarů (necelých 7.600 korun) měsíčně. Co se týče barvy, nebude na výběr, jedinou volbou zůstává modrá perleť.

Americká Honda doufá, že umístí na trh tisícovku elektrických Fitů během příštích tří let. Do uvedení na trh čeká flotilu zkušebních aut ještě náročný testovací program ve spolupráci s několika partnery.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)