Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda oživila Motocompo, skútr do kufru Motocompacto je nově elektrický

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Legendární skládací skútr, vyráběný v osmdesátých letech, se dočkal moderního nástupce.

Vzpomínáte na Hondu Motocompo? Skládací skútr vyráběný mezi lety 1981 až 1983 se pohodlně vešel do kufru automobilu a nabízel snadnou přepravu na prvních či posledních kilometrech cesty za prací či zábavou, čímž Honda výrazně předběhla dobu a trendy. Dnes se navíc jedná o zajímavou raritu mezi fanoušky Hondy, neboť původně se Motocompo prodávalo jen v Japonsku.

Z minulosti se však vraťme do současnosti, kdy Motocompo ožívá v podobě malého elektrického skútru Motocompacto s jednoduchými krabicovitými tvary, který není problém uložit v kufru automobilu či u zdi ve vaší kanceláři. Ostatně ve složeném tvaru má rozměry 9,4 x 53,6 x 74,2 centimetru, hmotnost 18,7 kilogramu a vypadá jako malá bedna.

Video se připravuje ...

Na rozdíl od koloběžek, které dnes nabízí řada společností i pod značkami automobilek, je Motocompacto tradičním skútrem se sedátkem a stupačkami pro nohy. Vpředu i vzadu má světlo, nechybí výklopný stojánek a speciální oko pro bezpečné uchycení řetězem, například při parkování na veřejných místech.

Pohon zajišťuje elektromotor s permanentním magnetem o výkonu 0,65 koně, který dokáže malý skútr dostat za 7 sekund na maximální až na rychlost 24 km/h. Dojezd je 19,3 kilometru, plné nabití z běžné zásuvky by pak mělo trvat 3,5 hodiny. Mimochodem váhový limit pro malý skútr je solidních 120 kilogramů.

Řidítka jsou vybavena digitálním tachometrem a chování skútru může být upravováno prostřednictvím mobilní aplikace. V těle skútru je také malý úložný prostor, který může posloužit například pro pohodlný převoz nabíječky.

Nová Honda Motocompacto je dílem techniků společnosti z amerického Ohia a Kalifornie, přičemž při vývoji bylo registrováno 32 patentů. Velká bílá plocha z boku skútru přitom otvírá dveře různým možnostem individualizace, včetně různých polepů. Do budoucna navíc značka plánuje speciální příslušenství pro uživatele Motocompacto, jako helmy, batohy, atd.

Na rozdíl od původního modelu Motocompacto přitom nová generace evidentně nevznikla jen jako doplněk pro jeden určitý model a nejspíš tak půjde snadno převážet v jakémkoliv automobilu značky. Na ulicích a ve velkých areálech pak jistě půjde o zajímavý doplněk.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme