Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda představila nový motor V8 VTEC o výkonu 350 koní, bohužel není pro auta

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Japonská společnost má opravdu široké portfolio, ve kterém nechybí ani závěsné lodní motory.

Je až neuvěřitelné, co všechno společnost Honda vyrábí. Většinu z nás napadnou hlavně auta a motorky, jenže v portfoliu japonské společnosti najdeme i generátory, sekačky, roboty, letadla nebo lodní motory. A právě jejich nabídka se nově rozšířila o nový model – 5,0litrový atmosférický vidlicový osmiválec s technologií VTEC.

Motor s označením BF350, představený na veletrhu Genoa International Boat Show v Itálii, je prvním závěsným motorem V8 společnosti Honda a při spalování 86oktanového paliva nabízí výkon 350 koní. K dispozici je ve dvou barevných provedeních (Aquamarine Silver/Grad Prix White) a zdobí ho černé dekory a chromovaná loga.

Video se připravuje ...

I tento lodní motor přitom nabízí několik důmyslných funkcí a technologií. Jednou z nich je BLAST režim (Booster Low Speed Torque), který zlepšuje akceleraci bohatší směsí vzduchu s palivem a upravuje předstih pro zvýšení točivého momentu.

Při jízdě konstantní rychlostí pak motor aktivuje režim ECO, který snižuje spotřebu. Ve výbavě ovšem nechybí ani tempomat nebo funkce elektrického zvednutí motoru při dokování, aby nedošlo k jeho poškození. Motor navíc obsahuje chytrou elektroniku Honda Intelligent Shift and Throttle, která umí řídit až čtyři motory a měla by pomoci i při manévrování v nízkých rychlostech.

Nový osmiválec BF350, který je vrcholem nabídky závěsných lodních motorů Honda, bude uveden na trh začátkem příštího roku. Tou dobou se očekává také zveřejnění ceny. Na trhu bude motor konkurovat například závěsným lodním motorům V8 od společností Yamaha nebo Mercury Marine.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - mariov8
25. 9. 2023 20:50
Re: Kolik to žere?
Spíš si před ten odhad ještě dej "1"...
Avatar - kuk
25. 9. 2023 11:09
Kolik to žere?
Odhaduju tak 35 až 40 litrů za hodinu x počet motorů. No, pro chudáky to není. ;-)
24. 9. 2023 13:02
600 PS V12 Mercury
...Nový osmiválec BF350 je vrcholem nabídky závěsných lodních motorů Honda ....

Honda má na vodě dobrou pověst ale existují i daleko větší závěsné motory. Opravdovým vrcholem je dnes asi 600 PS V12 od Mercury

https://www.mercurymarine.com/en/us/v12/