Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai 45 je retro, ale myslí na budoucnost

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Hyundai na IAA překvapil studií 45. Retro pořád frčí a novinka je toho zářným důkazem, vrací se ke kořenům. Moderní technika ovšem chybět nemůže....

Hyundai slaví 45 let od premiéry prvního vlastního, tedy nelicenčního vozu: úvodní generace Pony, i když jen v prototypové podobě. Čas letí. Proto se ostře řezaná novinka jmenuje právě takto. Svými tvary odkazuje nejen na sériový fastback z let 1975-1982, který ovšem neměl výklopné zadní víko, ale hlavně na koncept Pony Coupé z Turína 1974. Oba vozy navrhl Giugiarův Ital Design (tehdy se psal ještě zvlášť), stejně jako odvozený pick-up, kombi a třídveřovou variantu.


Číslo 45 má ale i další význam: na autě najdeme pětačtyřicetistupňové úhly. Boční prolis pak připomíná splývavou záď kupé Pony. Hlavní LED také dávají vzpomenout na dnes již historickou první řadu, v sériové podobě dostala dvě dvojice čtvercových světel. Jejich design se opakuje i vzadu, stejně jako svislé rozdělení nárazníku. Vnější zpětná zrcátka nahradily boční kamery. Jejich čočky se umějí otáčet, aby se za nepříznivého počasí neušpinily a nezůstávala na nich voda.


To, že je Hyundai 45 elektromobilem, dnes už nikoho nepřekvapí, technické údaje však výrobce nezveřejnil. Zmiňuje se pouze o více elektromotorech. „Skateboardová“ platforma obsahuje baterie, podlaha kabiny je tedy zcela rovná. Diodový ukazatel stavu nabití je vidět i zvenčí, aby řidič věděl, kolik ještě může ujet.


Všechny čtyři dveře jsou posuvné, dovnitř je tedy excelentní přístup. Interiér s nezbytnou obří digitální palubní deskou vypadá útulně. Využívá látkového čalounění, dřevěných obkladů a měkkých koberců. Přední sedačky, či spíše křesla se při vystupování i nastupování natočí směrem ven. Kapsy ve dveřích pojmou knihu i tablet a jsou průhledné.


Jihokorejský výrobce tvrdí, že linky určitě použije na budoucích sériových modelech. Proč ne? Stříbřité minimalistické auto vypadá hodně zajímavě!


Zdroje: Auto Express, Hyundai, AWP


Foto: Hyundai

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Doporučujeme

10. 9. 2019 13:08
Hyundai Koncept 45
Krása... 👍