Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai i30 N bude (také) čtyřkolka

Michal Fokt
Diskuze (1)
Hyundai má se sportovní divizí N velmi konkrétní plány, už nyní se ví o čtyřech sportovních modelech, s i30 s pohonem všech kol na samém vrcholu nabídky.

Není žádným tajemstvím, že model i30 od Hyundaie, jenž se představil na pařížském autosalonu, už bude mít plnohodnotnou sportovní verzi, nesoucí jako vůbec první model značky označení N, určené pro tovární tuning korejských aut. Automobilka jeho vzhled zatím tají, ale trošku naznačila studií RN30, která by z fleku mohla nastoupit do seriálu WTCC.

Už z dřívějška se také ví, že ačkoli půjde o hot-hatch, nemá Hyundai zatím ambice utkat se s těmi nejlepšími, jeho dvoulitrový turbobenzin by měl dávat výkon 260 koní, půjde tedy spíše o rychlejší alternativu Golfu GTI, než soka Civicu Type R a Méganu R.S. Ovšem důležité je to "zatím", ale pojďme postupně.

Zatímco i30 N je určen v první řadě pro Evropu a pár dalších trhů, nedlouho po jeho příchodu má podle informací, které získal americký Car and Driver přímo od Alberta Biermanna, přijít auto, které bude zacíleno v první řadě na americký a korejský trh. Má se jednat o vůz "na jiné platformě" a s jen větší pravděpodobností tak půjde buď o Genesis N nebo o menší prémiový sedan střední třídy, který se právě vyvíjí. Ale mohlo by jít také o sportovní elantru, jakkoli to tam trošku kulhá ohledně té platformy.

A teď přijde to "zatím". Nejspíš někdy ke konci životního cyklu nového i30 přijde auto, které si brousí zuby na Focus RS - i30 N s pohonem všech kol a motorem 2.0 Turbo s odpovídajícím způsobem zvýšeným výkonem! Biermann tvrdí, že si automobilka je jistá tím, že auto bude rychlé, nemá ale v úmyslu honit sekundy na Nürburgringu se semislicky a vykuchaným interiérem, okruh použije výhradně na ladění podvozku.

Dalším krokem pak bude sportovní model pro čínský trh, o něm ale doposud není nic známo a vlastně nás ani nemusí moc zajímat. Každopádně se zdá, že to Korejci s budováním sportovního brandu myslí opravdu vážně...

Michal Fokt
Diskuze (1)
11. 10. 2016 18:25
Dalším krokem pak bude sportovní model pro čínský trh, o něm
tak hlavne az sem budete chtit cpat nesmysly o skodovce pro asii tak si to reknete