Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai i40: Sedan se představí v Barceloně

David Bureš
Diskuze (10)
Hyundai ukázalo první nákres modelu i40 ve variantě sedan.

Korejská automobilka Hyundai představí tento týden další karosářskou variantu modelu i40. Po kombi i40 CW, odhaleném na březnovém ženevském autosalonu, přichází sedan, jehož oficiální premiéra proběhne 12. května na autosalonu v Barceloně.

Nástupce Sonaty ve variantě sedan se prozatím prezentuje na první skice, která ukazuje část zádě a profilu. Díky tomu je patrné, že řešení zádě se bude podobat páté generaci Hyundaie Elantra.

Povědomé jsou především zadní světlomety a na ně navazující boční linka. Ta přechází přes kliky dveří až k předním podběhům. Vůz však nezapře ani jistou inspiraci Lexusem IS.

Pod vzhledem automobilu a jeho vývojem je podepsáno evropské oddělení výzkumu a vývoje automobilky Hyundai, které sídlí v německém Rüsselsheimu. Tak jako varianta kombi i sedan dále rozvíjí designový jazyk Fluidic sculpture. Ten byl poprvé využit na konceptu ix-onic, prezentovaném na ženevském autosalonu v roce 2009. Sériové provedení tohoto kompaktního SUV se prodává pod označením ix35.

Thomas Bürkle, hlavní designér evropského centra Hyundaie, říká, že při tvoření linek se designéři chtěli oprostit od tradičního pojetí vzhledu sedanu. Nízká a protažená linie střechy má svými tvary navazovat na verzi kombi. Svojí siluetou tak bude i40 sedan spíše čtyřdveřovým kupé.

Rozvor náprav bude s délkou 2.770 mm shodný s kombi. Na předních sedadlech má být dost prostoru pro oblasti nohou, ramen a hlavy. Interiér má být pohodlný, praktický a kvalitně zpracovaný.

Španělský trh má tříprostorová auta v oblibě, podle Hyundaie zde tvoří sedany 40 % segmentu D, do kterého i40 spadá. Právě proto bude i40 sedan oficiálně odhalen v Barceloně.

Kombi Hyundai i40 CW se začne na českém trhu prodávat v červnu. V nabídce bude zpočátku čtveřice motorů. Základem bude motor o objemu 1,6 litru – Hyundai však nasadí trumf v podobě agregátu GDI. S výkonem 99 kW se vyrovná objemnějším motorům, 164 Nm patří v dané objemové kategorii k nadprůměru. Více výkonu nabídne 2,0 litrový čtyřválec, který dává 130 kW a 208 Nm.

Dvě třetiny prodejů ale mají tvořit turbodiesely. Ty bude zpočátku zastupovat 1,7 CRDi konstrukční řady U-II ve dvou provedeních. Slabší poskytne 85 kW a 260 Nm, silnější 100 kW a 325 Nm.

David Bureš
Diskuze (10)
10. 5. 2011 09:40
Re: Elantra bude
Bolo mi povedané, že to bude nová Elantra...nič čo by začínalo na "i".
S Elantrou sa absolútne pre Európu nepočítalo, že ale istá skupina zákazníkov, ktorá sedan vyhľadáva a povedzme narovinu, že i40 sedan bude pod 20-21.000 len veľmi ťažko.
Viac informácii nateraz neviem, ale zisťujem od zdroja:-)
10. 5. 2011 08:35
Re: Elantra bude
A nevies ake to bude mat oznacenie? Bude sa to vymykat z tej nomenklatury znacenia "i" a ostane tomu textovy nazov Elantra / Avante, alebo to bude mat nejake oznacenie typu "i30s"?

Inak robit "prieskum trhu bojom" - ak je to teda pravda - tym ze doveziem par desiatok kusov a potom uvidim, je dost nezvykla strategia (povedal by som az trochu divoka). Co ak sa potom rozhodnu, ze dalej nie.. Aka bude servisna podpora pre tych co si to zaobstarali? A za aku cenu?
Avatar - R32
9. 5. 2011 23:03
Re: Elantra bude
S jednou špecifikáciou a jedným benzínovým motorom veľa vody pri sedanoch nenamútia. Mne to vyhovuje, chcem auto s benzínovým motorom (dúfam, že to bude GDi ;-\ ) a výbavu mám radšej plnšiu... Cena 16-17 je pre mňa prijateľná, akurát je tu pár otázok ohľadne naladenia podvozku. Má identický rázvor ako i30 sw, tak dúfam, že je vzadu tiež multilink a nie nejaká skrutná tyč. O kvalitu a spracovanie sa nebojím, tu by sa mohli učiť aj vyhlásenejšie značky plus 5 rokov záruka... mám v tom na 80% jasno, budem testovacia vzorka, hehe. :-)
9. 5. 2011 21:21
Elantra bude
R32 ma pravdu. Elantra bude, aj keď to bude viac menej testovacia séria /cca 50 kusov pre SR/, kde sa budú skúmať reakcie na ňu-potom sa rozhodne, či sa bude dovážať.
Motor bude iba jeden 1,6, ale nevedel som o GDi...ja mam info, že 1,6i, ktorý sa dáva do aktuálnej i30.
Cena by mala byť cca 16-17.000,- EUR v maximálnej výbave.
Sú to informácie priamo od importéra;-)
Avatar - R32
9. 5. 2011 15:04
Re: Elantra
Kedy má byť Brno? Ak tam Elantra bude precestujem republiku no chcem to vidieť naživo, sadnúť, omakať... :-)