Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Kona se může stát dalším zástupcem sportovní divize N

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Nabídka vozů značky Hyundai, v jejichž názvu figuruje písmeno N, za nímž se ukrývá výkonná pohonná jednotka, sportovní podvozek a agresivnější vizáž, se může rozšířit o SUV Kona.

Hyundai v současnosti na evropském trhu slaví úspěchy s prvotinou své sportovní divize v podobě hatchbacků i30 N a N Performance, zatímco na svůj vstup na severoamerický trh se připravuje nový Veloster N. V pořadí třetím zástupcem divize N, kterou vede Albert Biermann, se může stát . SUV Kona.

Albert Biermann v rozhovoru pro Auto Express potvrdil, že na vývoji Hyundai Kona N v současnosti skutečně pracuje vývojový tým a na výsledku jeho práce záleží, jestli bude tento model schválen pro sériovou výrobu.

Kromě informace o vývoji poodhalil Albert Biermann i techniku vyvíjeného vozu a podle jeho slov musí být SUV vybaveno motorem a převodovkou modelu i30 N, zatímco zavěšení kol a řízení bude mít vlastní, i když zde lze použít některé komponenty z hatchbacku.

Pokud bude vývoj úspěšný a Hyundai Kona N dostane od vedení automobilky zelenou, pak se údajně můžeme těšit na kompaktní SUV s výkonem 184 kW (250 k) s designem předních i zadních partií v podobném stylu jako u i30 N.

Před případným uvedením modelu Kona N se máme podle starších zpráv dočkat uvedení Hyundai i30 N Fastback, jehož vstup na trh se má uskutečnit v letošním roce. V případě modelu i20, jehož závodní derivát reprezentuje značku v rallye, se očekává, že se verze N dočkáme až u příští generace po roce 2020.

Naopak do konce letošního roku se podle slov Alberta Biermanna dočkáme uvedení modelů s označením N Line, o nichž se dříve mluvilo jako o N Sport. Prvním z nich bude i30 N Line, který nabídne sportovně naladěný podvozek i řízení a dynamičtější design v kombinaci s poněkud skromnějším výkonem motoru oproti i30 N.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
28. 5. 2018 07:40
konaN
Tak jako Kona vypdá celkem zajímavě, od posledního modelu i30, se jim ta sportovní verze "N" hodně povedla, takže bych se u Kony nebál udělat sportovní verzi
21. 5. 2018 11:33
kona N
Jestli KONA bude ve sportovní verzi, tak to urvou rekordy v prodeji, už takhle vypadá slušně!
18. 5. 2018 22:59
Hyundai
Hmm,tak to vypadá sakra slušně. Nestačí mě překvapovat kam až Hyundai chce dosáhnout. Vyrábí víc a víc zajímavější verze vozů.
Avatar - 3_diamanty
18. 5. 2018 15:48
Kona N
T-roc R.... a iste pridu aj dalsi.... zda sa ze nas teraz caka vlna nadupanych crossov... ach jo.. logika tu asi opat dostane na holu ale ved ked uz do do pekla aspon na poriadnom koci no nie >:D