Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Santa Fe už odemknete otiskem prstu. Má to ale háček

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Korejská automobilka představuje systém, který má v budoucnu nahradit klasické klíčky. K odemknutí vám bude stačit otisk prstu.

Alternativní možnosti odemykání vozu nejsou ničím novým. Už nějaký čas se automobilky po svém snaží pracovat s odemykáním vozu prostřednictvím chytrého telefonu a taktéž pracují s technologií čtení otisku prstu.

Tuto možnost přetavila v realitu značka Hyundai na prototypu Santa Fe, která nový systém prezentovala na čínském autosalonu minulý týden. Je zabudovaný do kliky dveří a k odemčení vám skutečně stačí jen přiložení prstu. Novinka si dokáže zapamatovat více uživatelů a na základě otisku automaticky nastaví polohu sedačky či zrcátek.

Tím ale podle zástupců Hyundai možnosti nového systému nekončí. Časem by se jeho schopnosti mohly rozšířit o automatické nastavení třeba řízení. V oficiální tiskové zprávě stojí, že díky novince můžete vůz odemknout bez klíčků. Není však uvedeno, zdali je musíte mít u sebe, nebo na ně nemusíte vůbec myslet.

Tvůrci říkají, že si dali záležet na zabezpečení, uložené údaje jsou šifrované a prý není možnost, jak je zneužít. Systém navíc pracuje precizně, chybuje jednou z 50.000 pokusů. To je pro srovnání stejná spolehlivost, s jakou pracují zařízení Apple vybavené funkcí Touch ID.

Systém byl představen v Číně, z čehož pramení i onen zmiňovaný háček. Problém je v tom, že Hyundai tuto možnost zatím nabízí pouze na čínském trhu. O rozšíření do Evropy zatím zmínka nepadla, ale troufáme si tvrdit, že se určitě také dočkáme. Byli byste ochotni si za takový systém připlatit?

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
20. 12. 2018 11:37
Re: "Byli by jste ochotni si za to připlatit?"
Mě se to naopak zamlouvá a rozhodně bych si za to připlatil. Přeci jen člověku odpadne plno starostí se ztrátou, či odcizením klíčku. A toho, že by ten systém nefungoval se nebojím na iphonu už to mají dost vyladěné a počítám, že čtečka v autě bude na úplně jiné úrovni jak u mobilu, samozřejmně té vyšší.
19. 12. 2018 15:53
to je špatně
Nebyl bych ochoten připlatit. Už se to řešilo, když přišel s čtečkou otisku prstů Apple: Čtečka otisků prstů není bezpečné ověření a neměla by sloužit jako heslo! Zkopírování otisků by bylo snad ještě lehčí obejít, než keyless. Čtečka otisků prstů může spíše sloužit jako identifikace uživatele (uživatelské jméno, volba profilu).

Všimněte si, že třeba FBI nikdy neřešila, že by měla problém dostat se do iPhonu, kde by bylo nastavené zabezpečení otiskem prstu. Totálně zaseklý byli ovšem v případě číselných kódů.
19. 12. 2018 13:18
Ano byl...
bych ochotny priplatit. Prijde mi to lepsi nez klasicke radiove bezklickove odemykani. Tohle se neda aspon tak jednoduse obejit. Za bezklucek se stejne vetsinou priplaci.
18. 12. 2018 22:11
Re: "Byli by jste ochotni si za to připlatit?"
Těžko říct no ..tak je to opět něco nového,u aut nová technologie..chytne se-nechytne.. každopádně je to zajímavý.
Avatar - rokyta.p
18. 12. 2018 18:46
Re: "Byli by jste ochotni si za to připlatit?"
Dyť prstem se odemyká kdejaký telefon za pár korun >:D Navíc jak přijdete z lyžovačky a máte zmrzlé prsty, tak si nic neodemknete. Vím jaké problémy to dělá v zaměstnání, občas se pod vašim prstem objeví i cizí jméno a přístup přijat. :-| A jak je v tom namočený Hovnaj, nelze čekat nic dobrého. Velkohubé představení na realitě nic nezmění. Ale pokud se v tom někdo našel, nechť už pro to běží >:D