Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai vylepšil budoucí techniku pro Ioniq 5. Při krabí chůzi upozorní chodce

Lukáš Volšický
Diskuze (4)

Korejci na americkém technologickém veletrhu CES 2024 v Las Vegas ukázali novou evoluci systému e-Corner pro elektromobily. Nově při zvláštních manévrech upozorňuje chodce a současně dává pozor za ostatní účastníky silničního provozu.

Hyundai pokračuje ve vývoji inovativní techniky a na americkém technologickém veletrhu CES 2024 v Las Vegas ukázal novou evoluci volnějšího pohybu aut. Hyundai Mobis představuje novou generaci systému e-Corner, který se v minulosti ukázal na prototypu elektromobilu Hyundai Ioniq 5 a umožňuje vozu svobodný pohyb při parkování nebo otáčení se díky nezávislému řízení všech kol.

Už dříve nás Hyundai zaujal otočkou o 360 stupňů „na pětikoruně“ nebo zajížděním do těsných parkovacích míst „krabí chůzí“, tedy jízdou do boku. V Las Vegas se inovativní systém představil s novými vylepšeními a nejmodernější prototyp přitáhl pozornost i specifickým designem. Hyundai Mobis pro speciální prototyp přepracoval přední i zadní část a vybavil jej novým osvětlením pro komunikaci s okolním světem.

Nejnovější informace říkají, že nová zadní světla mohou upozorňovat ostatní účastníky silničního provozu na přítomnost chodce na přechodu, i když jej oni sami nevidí. Koncept je vybaven dvěma lidary na krátkou vzdálenost spolupracujícími s jedním lidarem na dlouho vzdálenost, díky nimž je nová koncepce efektivnější při rozpoznávání blízkých objektů – chodců i blízko jedoucích aut při manévrech nebo změnách jízdních pruhů.

Video se připravuje ...

Současně je koncept vybaven i novým systémem pozemní projekce, který „osvětluje“ směr pohybu vozidla na zemi pomocí světel v 360stupňovém spektru. Systém dokonce umí promítat pruhy pro chodce, aby jim ukázal, kudy mohou bezpečně projít.

Bohužel, ani na americkém technologickém veletrhu automobilka neoznámila, kdy přibližně se nový systém objeví v sériové produkci. Novinka by nepochybně zjednodušila cestování i parkování v přeplněných městech.

Video se připravuje ...

Lukáš Volšický
Diskuze (4)

Doporučujeme

12. 1. 2024 18:49
Re: Slepá ulička
No a až se to pokazí, bude to tak drahý, že bude auto na odpis :no:
12. 1. 2024 13:40
Re: Srdečné pozdravy ze zeměkoule
Tuto hlášku z filmu si pamatuji: ..."auto, ukradli mi auto! Celý život nežereu, já se na to vyse*u!"
Avatar - Barry Lyndon
12. 1. 2024 13:19
Srdečné pozdravy ze zeměkoule
https://www.youtube.com/watch?…
12. 1. 2024 10:24
Slepá ulička
Tohle řešení by buď museli mít všichni, nebo nikdo.
Jinak není to jen o nezávislém řízení všech kol, ale nezbytný je i jejich nezávislý pohon, tj. motory v kolech se všemi nevýhodami. A taky bych chtěl vidět kufr, když minimálně půlku v něm zaberou ty megapodběhy