Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I městské vozítko může po 15 letech vypadat jako nové. V Česku je na prodej Twingo s 5 tisíci km

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Když vám řeknu, že je v Česku na prodej auto vyrobené v roce 2003, které do dneška najezdilo jen pět tisíc kilometrů, čekali byste, že jde o levné městské vozítko?

Skoro bych se vsadil, že ne, že byste očekávali nějaký vzácný a drahý sporťák. Jenže k tomu má první generace Renaultu Twingo daleko.

A přitom toto malé francouzské auto opravdu u nás někdo prodává s nájezdem pouhých pět tisíc kilometrů. Jak už bylo napsáno, jde o exemplář z roku 2003.

V inzerátu se kromě toho uvádí, že vůz nejezdil v zimě, že byl garážovaný, že je po první majitelce a že je v "excelentně zachovalém stavu". Podobná slova sice najdeme v každém druhém inzerátu, ale pohled na fotky naznačuje, že tohle twingo s 1,2litrovým čtyřválcem je opravdu jako nové.

Na prodej je za 99 tisíc korun, což je samozřejmě o mnoho víc, než kolik stojí více jeté exempláře ze stejné doby.

Samozřejmě, Renault Twingo není žádná exkluzivita, s níž byste udělali mnoho parády, ale mě jednoduše fascinuje fakt, že někdo s levným městským automobilem najezdil za víc než 15 let jen 5 tisíc kilometrů.

Navíc francouzskému drobkovi s "žabím výrazem" musíme nechat, že jde o důležité a zajímavé auto (možná i budoucí klasiku, kdo ví), které způsobilo malou revoluci. V mini balení nabídlo totiž v roce 1993 jednoprostorovou karoserii, v níž bylo překvapivě dost místa. 

Zadní lavice se dala posouvat v rozsahu 170 mm a dělit v poměru 1:1. Díky posuvu lavice jste si tak mohli vybrat, zda potřebujete místo ve druhé řadě, nebo naopak velký zavazadelník. Jeho základní objem se v závislosti na poloze lavice měnil od 168 do 261 litrů. Pokud byla lavice zcela vzadu, měli cestující na nohy více místa než v luxusních limuzínách. Samozřejmě na úkor zavazadel.

První generace se vyráběla do roku 2007, kdy Renault představil nástupce. Vznikly přibližně dva miliony kusů.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme