Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ICOM transport koupí autobusy Mercedes-Benz za 3,5 miliardy korun

Dan Vořechovský
Diskuze (47)
Česká soukromá dopravní společnost ICOM transport se rozhodla pro nákup šesti set nových autobusů Mercedes-Benz, které v tendru porazily autobusy Karosa.

Dopravní společnost ICOM transport podnikající zejména v oblasti autobusové přepravy vyhlásila před nedávnem veřejnou soutěž na nákup šesti set nových autobusů. V tendru se rozhodovalo mezi autobusy značek Mercedes-Benz a Karosa. ICOM transport se nakonec rozhodla pro autobusy Mercedes-Benz, za něž zaplatí celkem 3,5 miliardy korun. Jihlavská dopravní společnost se konkrétně rozhodla pro model Mercedes-Benz Intouro, který je letošní novinkou. Tyto autobusy vyrábí DaimlerChrysler v tureckém závodě Hosdere.

Podle slov spolumajitelky a předsedkyně představenstva společnosti ICOM transport Kateřiny Kratochvílové byly hlavním argumentem pro výběr autobusů značky Mercedes-Benz použité motory splňující emisní normu Euro 5. Firma totiž bude autobusy přejímat postupně a tak musí počítat i s přísnější normou Euro 5, která začne platit až v roce 2009. ICOM transport převezme letos stovku autobusů, v následujícím roce tři stovky a zbývající dvě stovky vozidel budou dodávány průběžně až do roku 2011.

Společnost ICOM transport má na českém trhu podíl zhruba 15 % a vlastní celkem 860 autobusů. Až dosud byl podíl autobusů značek Mercedes-Benz a Karosa na vozovém parku jihlavské společnosti přibližně stejný. Většina vozidel z tendru bude použita na omlazení vozového parku. Firma počítá s tím, že se vozový park v důsledku rozšíří o 100 Mercedesů. ICOM transport měla oba autobusy k dispozici pro veřejné testovací jízdy. Na výběru se tak podíleli i samotní cestující, kteří mohli v anketě odpovídat např. na to, jak se jim ten který autobus líbí, či jaké výhody nebo nedostatky na testovaných vozech shledávají. Zbývá dodat, že poraženým modelem je autobus Karosa Crossway 12.

Dan Vořechovský
Diskuze (47)
25. 4. 2007 09:30
Re: mercedesy v česku, karosy ve francii, renaulty v německu
Jak již bylo zmíněno. Vlastníkem 94% Karosy bylo a je Iveco. Momentálně už bohužel Karosa jako značka výrobce autobusů neexistuje (stejně jako Iveco) a vše již označeno jako IRISBUS ;-\
24. 4. 2007 13:19
...at si koupi treba Kamazy
... je to soukroma firma, at si koupi treba Kamaz. I kdyby tam mel podil kraj, stat, obec, tak i tak at koupi co chteji - nejlepsi podil kvalita/cena a ne predpotopni nazory typu "davam nasim lidem praci, kup si Karosu". Kdyz se nam pak nebudou jejich dotovany sluzby libit, muze prijit nekdo jiny a koupit si treba Karosy, me je to zcela * cim tu sluzbu odvadi, kdyz ji odvadi na pozadovane urovni.
24. 4. 2007 10:38
Re: Kocourkov
Autobusem jezdím velmi zřídka, ale nedávno jsem měl tu čest se přesouvat mezi městem busem MB Intouro. Zřejmě se nebude jednat o zmíněnou novinku (i když vypadá stejně), ale musím souhlasit, že HLUKový a zvukový projev byl někde na úrovni Karosy ze 70.let 8-s
Avatar - EricCartman
24. 4. 2007 10:27
Proč...?
Proč některé z vás tak vzrušuje, že si nevybrali Karosy, ale Mercedesy? Je to soukromá firma, tak si můžou koupit, co chtějí. Vám taky nikdo nenařizuje, abyste si koupili Škodovku místo Hyundaie, nebo Trabanta místo Mercedesa.
24. 4. 2007 09:08
Bohužel...
... musím těmito střepy každý den jezdit, neboť ČSAD Slaný již nějaký ten rok patří ICOMu. Větší plečky jsem neviděl (označení si nepamatuju), zlatá Karosa.... Úzké sedačky, málo místa, nízká střecha.... děs a hrůza...