Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Icon FJ je terénní klasik původem od Toyoty, který má osmiválec Chevrolet

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Icon již více než dvacet let nabízí proměny klasických vozů v nádherné stroje s moderní technikou. Mezi její nejslavnější modely patří FJ, jenž vychází z klasického Land Cruiseru.

Společnost Icon z kalifornského Los Angeles, jejíž kořeny sahají do roku 1996, se proslavila především díky svým moderním interpretacím terénních klasiků, jimž se věnuje dodnes.

Mezi hlavní hvězdy v nabídce této firmy patří restomody, jejichž základem jsou zástupci terénních vozů značky Toyota z let 1960 až 1984, Ford Bronco první generace z let 1966 až 1977 či silniční pick-up, vycházející z vozů značky Chevrolet z přelomu čtyřicátých a padesátých let.

V posledních letech má tato firma ve své nabídce i program Derelict, v němž se zaměřuje na automobily ze třicátých až sedmdesátých let dvacátého století. V rámci tohoto programu může dojít ke kompletní renovaci klasika či omlazení jeho techniky.

V případě vozů, jejichž základem jsou terénní vozy značky Toyota, nabízí společnost Icon výběr ze čtyř provedení karoserie. Nabídku zahajuje krátký dvoudveřový model FJ40, jenž je následován dvoudveřovou verzí FJ43 s prodlouženým rozvorem náprav. Označení FJ44 ukrývá karoserii se dvěma páry dveří a FJ45 je pick-up.

Základem vozů pojmenovaných Icon FJ je původní rám z produkce značky Toyota s hliníkovou karoserií. Pod kapotu míří moderní motory z produkce koncernů General Motors a Volkswagen.

Pro příznivce benzinových motorů je v současnosti k dispozici vidlicový osmiválec GM LS o objemu 5,7 litru, který je standardně dodáván s výkonem 287 kW (390 k) a točivým momentem 570 N.m. Na přání je tento osmiválec k dispozici s výkonem 331 kW (450 k) a točivým momentem 637 N.m. Převodovka může být pětistupňová manuální nebo čtyřstupňová automatická.

Zájemce o vznětovou pohonnou jednotku má aktuálně uspokojit přeplňovaný čtyřválec Volkswagen 2.0 TDI, u nějž Icon uvádí nejvyšší točivý moment 374 N.m. I tento motor může spolupracovat s pětistupňovou manuální nebo čtyřstupňovou automatickou převodovkou.

Samozřejmostí pro Icon FJ jsou nápravy Dana a společnost pro své vozy standardně používá tlumiče Fox Racing, moderní brzdové systémy s kotoučovými brzdami a třmeny Brembo. Ve výbavě vozu pak může být i moderní multimediální systém či parkovací kamera.

Jonathan Ward, jeden ze zakladatelů společnosti Icon, prostřednictvím krátkého videa představuje jeden z nejnovějších exemplářů Icon FJ40, který i díky modrému odstínu laku karoserie působí jako nádherná hračka pro velké kluky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)