Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti FX50 Sebastian Vettel Edition: Chystá se výroba

David Bureš
Diskuze (5)
Infiniti chystá sportovní řadu po vzoru AMG a divize M.

Viceprezident Nissanu Andy Palmer uvedl, že Infiniti bude prodávat ve Frankfurtu představený model FX50 Sebastian Vettel Edition, který původně vznikl v jediném exempláři pro dvojnásobného mistra šampionátu formule 1. A co víc, rychlé SUV bude jakousi ochutnávkou chystané sportovní divize IPL.

IPL (zkratka pro Infiniti Performance Line) se stane sportovní řadou Infiniti po vzoru AMG a mnichovské divize M. Chystané SUV se bude prodávat s přídomkem Sebastian Vettel, světu však ukazuje, že Infiniti je schopno postavit speciální verze svých aut, které budou vyráběny v omezených sérií. Unikátnost těchto vozů bude spojena i s vyšší cenovkou.

Jméno Vettel bude nyní díky jeho druhému titulu mistra světa ve formuli 1 prodávat a Infiniti toho chce využít. Japonská automobilka je od letošního roku sponzorem stáje Red Bull, za kterou Vettel jezdí.

Speciál Infiniti FX Sebastian Vettel vychází z verze FX50S Premium. SUV je tedy poháněno vidlicovým osmiválcem o objemu 5,0 l, který byl posílen na 309 kW (420 k). Žádné radikální změny nebyly nutné, stačilo jen přeprogramovat řídicí jednotku. Přepracováno bylo i výfukové potrubí, automatická převodovka pak dostala delší převody.

S vývojem automobilu osobně pomáhal Sebastian Vettel, který FX vlastní. Dvojnásobný šampion formule 1 si údajně přál, aby jeho FX umělo jet alespoň 300 km/h. To mu konstruktéři Infiniti samozřejmě splnili, prémiové SUV zvládne jet právě avizovaných 300 km/h, z 0 na 100 km/h zrychlí za 5,6 s.

Optimální přítlak zajišťuje modifikovaná aerodynamika včetně zpětných zrcátek, na zádi se objevil nový přítlačný spoiler. Štědré využití karbonových komponentů srazilo hmotnost o 46 kg na 2.049 kg. Uhlíkové kompozity najdeme všude: na předním lízátku, masce, prazích, krytech zrcátek i zadním difuzoru. Karbon nalezneme i v interiéru, volant je potažen Alcantarou, stejně jako hlavice řadicí páky.

Infiniti zatím neuvedlo, nakolik se bude sériové FX50 Sebastian Vettel Edition lišit od toho představeného ve Frankfurtu. Neznámá zůstává i cena vozu.



David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - pelikoš
14. 10. 2011 17:15
Re: LED mánie
hmm,právě že ne
Avatar - pelikoš
13. 10. 2011 18:56
Re: LED mánie
trochu trapná reakce
Avatar - pelikoš
13. 10. 2011 18:55
jojo
bravo infi,bravo seb,bravo nissan... :yes: ;-)