Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Italský Fiat se stal většinovým majitelem amerického Chrysleru

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
Chrysler oznámil, že Fiat vlastní 55,3 procenta akcií.

Italská automobilka Fiat se 21.7.2011 stala většinovým majitelem svého amerického partnera Chrysler poté, co dokončila převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady.

Chrysler podle agentury Reuters oznámil, že Fiat v něm nyní vlastní 55,3 procenta.

USA a Kanada získaly podíly v Chrysleru během bankrotové reorganizace podniku v roce 2009. Fiat již začátkem června uvedl, že zbývající podíly USA a Kanady v Chrysleru koupí. Za podíl USA podle agentury AP zaplatil 560 milionů dolarů (9,5 miliardy Kč) a za podíl Kanady 140 milionů dolarů.

Fiat předloni získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Svůj podíl již několikrát zvýšil. Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. V prvním čtvrtletí společnost téměř ztrojnásobila čistý zisk na 37 milionů eur (zhruba 900 milionů Kč) ze 13 milionů eur před rokem.

Chrysler v prvním čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 116 milionů dolarů po ztrátě 197 milionů dolarů před rokem. Vykázal tak první čtvrtletní zisk od opuštění bankrotového režimu v roce 2009.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
25. 7. 2011 19:21
Re: OT: GR.CHEROKEE
Přesně, navíc ten zájem o Freemont je jen předběžný, není nikde psáno, že vydrží! Ale co Freemont, o ten bych se nebál. Taková Thema nebo Chrysler 200 s logem Lancie to budou mít o poznání těžší.
Avatar - Barrichello
25. 7. 2011 09:39
Re: Fiat
No však ta nová reklama na model Ypsilon: ve stylu každý má právo na luxus, nazančování že Ypsilon je luxusní nákupní taška, cílené na bohaté paničky které to budou mít jako ozdobu, něco jako luxusní kabelku na kolech.....

Místy lehce trapná reklama no....
Avatar - Barrichello
25. 7. 2011 09:36
Re: To s tým Chryslerom je dobrý nápad.
Chrysler byl už v zisku před rokem 1998 - tedy před fůzí s Mercedesem. že pak za Mercedesu to šlo do kytek je jiná věc, to už tam bylo jiné vedení....
Avatar - Barrichello
25. 7. 2011 09:35
Re: OT: GR.CHEROKEE
Italský trh nestačí ale.....je potřeba prodávat i jinde a nikde jinde krom Itálie nemá zančka Lancia zvuk a je spousta zemích v evropě, ktde je větší povědomí o chrysleru než o Lancii.

Takže to budou mít hodně těžké...
Avatar - Parda71 (BMWfans)
23. 7. 2011 18:51
Re: Fiat
Naprostý souhlas. Lancia neskutečně ztratila tvář. Z dřívější sportovní elegantní obuvi se stala rádoby luxusní lodička. A to je špatně. Nevybavuji si jinou značku, která by tak moc změnila kompletní image. Je to smutné. Ostatně v jednom starším TG to pěkně shrnuli, vyhlásili ji značkou desetiletí, nebo dokonce století? Už nevím, každopádně to tam shrnuli moc hezky.

Z dnešní Lancie mi je do breku. Historie je fuč a teď bude dělat přelepené Chryslery. To opravdu měla raději zaniknout...