Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar J-Pace se stane v roce 2021 vrcholem mezi SUV značky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Jaguar J-Pace se má na nové platformě stát vlajkovou lodí mezi SUV své značky. Nabízet má tři řady sedadel a hybridní i čistě elektrické provedení pohonu.

Jaguar se svými SUV trefil do černého a připravuje se na rozšiřování jejich nabídky. Vedle aktuálních modelových řad F-Pace a E-Pace, které doplňuje elektrický crossover I-Pace se máme díky tomu dočkat i řady J-Pace. Ta pak má představovat vrchol v nabídce SUV značky Jaguar.

Základem modelové řady J-Pace se má podle informací, které zveřejnil britský magazín Autocar, stát nová modulární platforma MLA (Modular Longitudal Architecture). Nový zástupce značky Jaguar ji má vedle řady dalších modelů sdílet i s novou generací modelů Range Rover a Range Rover Sport, ale vedle nich má být mnohem více orientován na silniční provoz, i když má být samozřejmě schopen i výletů mimo zpevněné vozovky.

Díky nové platformě MLA má být Jaguar J-Pace vedle konvenčních provedení nabízen i jako mild hybrid, respektive plug-in hybrid a rovněž i jako čistý elektromobil. V případě plug-in hybridu je zmiňováno, že v jeho případě má kombinace zážehového motoru v přídi a dvojice elektromotoru u zadní nápravy zajistit pohon všech kol.

Toto řešení má údajně přinášet řadu výhod od menšího množství komponentů oproti tradičnímu provedení pohonu všech kol přes zvětšení prostoru v interiéru a to díky absenci tradičního tunelu až po lepší jízdní vlastnosti v terénu, které má zajistit možnost jemnějšího dávkování točivého momentu u zadních kol.

Jaguar J-Pace má v plug-in hybridním provedení kombinovat již zmiňované elektromotory s blíže nespecifikovaným přeplňovaným řadovým šestiválcem. V provedeních zaměřených na ekonomiku provozu pak má využívat čtyřválcové motory Ingenium v různých konfiguracích s elektromotory.

Podle neoficiálních informací má být model J-Pace dlouhý kolem 4,9 m a díky nové platformě s plochou podlahou v interiéru nabízet nadprůměrný vnitřní prostor pro cestující usazené ve třech řadách sedadel. Samozřejmostí má být moderní provedení palubní desky, které bude rozvíjet řešení s obrazovkami, jehož nejnovější evoluci nabízí modernizovaný Jaguar XE.

Design nového velkého SUV značky Jaguar pak má navazovat na styl jejích současných modelů a posouvat jej dál. Předpokládá se, že pro linie karoserie bude využito kombinace osvědčených tvarů z modelových řad F-Pace a I-Pace.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme