Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar obnoví výrobu legendárního závoďáku C-Type, dvojnásobného vítěze v Le Mans

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jaguar se vrátí k jedné své legendě. Plánuje obnovit výrobu slavného závodního vozu jménem C-Type.

Jaguar C-Type, jemuž anglická automobilka dala oficiální označení XK120-C, se původně vyráběl v letech 1951 až 1953. Celkem podle dostupných zdrojů vzniklo 43 exemplářů.

C-Type byl úspěšným závodním strojem, který se do historie motorsportu zapsal především dvěma triumfy ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans. Slavný závod tenhle Jag ovládl v letech 1951 a 1953.

Nyní Jaguar oznámil, že postaví dalších osm exemplářů. Všechny samozřejmě vzniknou podle dobové dokumentace, ručně a pomocí tradičních postupů - tedy podobně jako originál. Automobilka ovšem do procesu zapojí také moderní informační technologie, které pomohou s doladěním finálního designu.

Zájemci už si dokonce mohou pohrát v online konfigurátoru, kde si mohou vyzkoušet různé barevné konfigurace. Na výběr je z 12 odstínů laku karoserie a 8 provedení interiéru.

Pod kapotou bude 3,4litrový řadový šestiválec se třemi karburátory a výkonem okolo 220 koní. Nové C-Typy také dostanou kotoučové brzdy. Nejde však o snahu slavný závoďák "modernizovat", C-Type měl kotoučové brzdy už v 50. letech.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme