Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar uvádí lehce omlazený F-Type s novou verzí 400 Sport (+videa)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Jaguar F-Type se pro letošní rok dočkal decentní modernizace, která přinesla lehké retuše designu, upravenou paletu jednotlivých verzí a novinky ve výbavě.

Jaguar F-Type je dokonalou ukázkou toho, že sportovní vozy stárnou výrazně pomalejším tempem než běžná konfekce, vždyť jeho design byl prostřednictvím konceptu C-X16 představen již v roce 2011. Sériový roadster dorazil v roce následujícím a produkční kupé bylo odhaleno na autosalonu v Los Angeles v listopadu roku 2013.

Britská automobilka od té doby prakticky neustále rozšiřuje a upravuje nabídky verzí svého úspěšného sportovního modelu a zároveň věnuje pozornost i jeho designu a výbavě.

Pro letošní rok se proto modelová řada F-Type dočkala mírného přepracování designu předního nárazníků, na nějž navazují hlavní LED světlomety.

V interiéru je nyní standardem nejnovější generace infotainmentu Touch Pro s osmipalcovým displejem a nabídku příplatkových prvků rozšířila nová sedadla, která jsou o 8 kg lehčí než ta standardní. Navíc si lze objednat nové exkluzivní kožené čalounění Siena Tan a řadu chromovaných nebo karbonových dekorativních prvků.

Z novinek souvisejících s výbavou vozů řady F-Type pak Jaguar nejvíce vyzdvihuje aplikaci ReRun, kterou vyvinul ve spolupráci se společností GoPro a k jejímu fungování využívá kamer právě této značky. Aplikace totiž umí přenášet živý přenos z kamer umístěných na voze a zároveň zachovávat záznam jízdy, který může být sdílen na sociálních sítích. Vedle samotné jízdy jsou pak zaznamenávána i telemetrická data.

Vedle výše zmíněných spíše kosmetických úprav se modelová řada F-Type dočkala i změn ve své pestré paletě verzí.

Základem jsou kupé i kabriolet F-Type s třílitrovým šestiválcem s výkonem 250 kW (340 k) a pohonem zadních kol. Na místo provedení F-Type S nastupuje verze F-Type R-Dynamic, nabízejí šestiválec s výkonem 250 kW (340 k) nebo 280 kW (380 k), která může s výkonnějším motorem ve spojení s automatickou převodovkou disponovat pohonem všech kol.

Mezeru mezi těmito verzemi a pětilitrovými osmiválci vyplňuje čerstvá letošní novinka F-Type 400 Sport, jehož přeplňovaný šestiválec je naladěn na 294 kW (400 k) při 6500 min-1 a točivý moment 460 N.m dostupný od 3500 do 5500 min-1. Prostřednictvím osmistupňové automatické převodovky mohou být u kupé i kabrioletu poháněna výhradně zadní nebo všechna čtyři kola.

Jaguar F-Type 400 Sport s pohonem zadních kol zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,9 s a s pohonem všech kol za 5,1 s. Maximální rychlost je pro všechna provedení této verze shodně 275 km/h.

Vedle výkonů svého pohonné jednotky se může novinka pochlubit i mechanickým samosvorným diferenciálem, brzdovým systémem s kotouči o průměru 380mm vpředu a 376mm vzadu, 20palcovými koly a systémem Configurable Dynamics umožňujícím individuální nastavení řízení, akcelerátoru, převodovky a tlumičů. K identifikaci této verze pak slouží plakety 400 Sport na přídi i zádi.

Nad novým F-Type 400 Sport pak v nabídce i nadále zůstávají F-Type R a SVR, jejichž pětilitrový osmiválec disponuje výkonem 405 kW (550 k), resp. 423 kW (575 k) a prostřednictvím osmistupňové převodovky pohání všechna čtyři kola.

Jaguar spustí prodej lehce omlazené řady F-Type včetně nového provedení 400 Sport na evropském trhu v prvním čtvrtletí letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
12. 1. 2017 07:27
Re: Rozpaky,
Přesně jak jsme probírali. Za tuto technickou inovaci má Jag :no: :no: :no:

Čekal bych vyšperkovanější V6, je to její labutí píseň. Letos má přijít R6 v benzínu a naftě a kompresoru odzvoní.
Avatar - Pekelná Micinka
12. 1. 2017 01:32
Guess who's back?
Konečně! Konečně ten čumák vypadá jak měl vypadat už od počátku.Konkrétně tohle provedení těch otvorů je lepší.i než ty velký díry u R/SVR. [odkaz]
Avatar - white label
11. 1. 2017 14:31
Re: Mustang
Zřejmě sis spletl článek... ;-)
Avatar - white label
11. 1. 2017 14:28
Re: Rozpaky,
Nárůst výkonu o 5% je více méně "aby se neřeklo", jak sám píšeš.
11. 1. 2017 14:27
Mustang
Mustang !!!