Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Jaguar XF 2,2D: První jízdní dojmy

Diskuze (7)
Vyzkoušeli jsme čtyřválcové XF ještě před tím, než jej Jaguar oficiálně vypustí do světa.

Je historickým faktem, že pod kapotou Jaguaru vyšší střední třídy za posledních 65 let nezavítalo nic menšího než šestiválec. Po krátké epizodě s poválečným modelem Jaguar 1,5 Litre používala automobilka vždy (tedy pokud zrovna vyráběla auto takového typu) šest válců v řadě, později V6 a V8.

Doba si ale žádá ústupky. Zatímco k éčkovým Mercedesům patří maloobjemové diesely odjakživa, ostatní se přidávali jen velmi postupně. Například BMW „až“ v roce 2000 s modelem 520d. Výhodou Jaguaru je, že je po německé trojici prvním ze zbytku světa, kdo se rozhodl podniknout takový krok.

Čtyřválec AJ-i4D o objemu 2,2 litru je třetí generací motoru původem od PSA/Ford, který Jaguar Land Rover používá ve Freelanderu. V nejnovější evoluci se dočkal mnoha změn – od úprav bloku pro podélnou zástavbu, přes nové vstřikování Bosch, sací trakt a olejovou vanu až po vodou chlazené turbodmychadlo Mitsubishi. Lepší akustický i mechanický komfort zaručuje aktivní uložení motoru. Agregát s kódovým označením DW12C dostane také Range Rover Evoque.

U Jaguaru však tentokrát nejde jen o nový motor. Novinkou je osmistupňová automatická převodovka, kterou přebere i třílitrový diesel. Za necelé čtyři roky existence modelu XF se tak v jeho útrobách objevuje už třetí generace měničového automatu! Čtyřválec k tomu přidává i systém stop-start, kterému se budeme věnovat dále.

jaguar jizdnidojmy vyssistredni jaguar jizdnidojmy vyssistredni

Modelový rok 2012 dostane také designový facelift a modifikovaný interiér. Obojí nás v tom nejlepším slova smyslu překvapilo. Fotografie a popis ale budou zveřejněny až při premiéře na autosalonu v New Yorku.

Konstruktéři zapracovali na aerodynamice. Snížil se vztlak ve vysokých rychlostech (na toto negativum jsme poukazovali v posledním testu XF), zlepšil se aerodynamický hluk a aby se kompenzovala přítomnost principiálně hlučnějšího čtyřválce, dostalo XF dvojitou motorovou stěnu, která propustí o 3 dB méně.

Jaguar tvrdí, že ve výsledku je XF nyní při rychlosti 160 km/h nejtišší ze všech konkurentů ve vyšší střední třídě.

Jízda

Po zevrubné prezentaci všech novinek následovala asi zkušební jízda s maskovanými čtyřválci. V autě polepeném maskovací fólií na nás čekal okruh 20 km po silnicích okolo Coventry a průvodce z Jaguaru – zatímco ostatním novinářům dělali společnost dobrovolníci z řad bývalých zaměstnanců, na redakci Auto.cz „vyzbyl“ inženýr zodpovědný za vývoj systému stop-start…

Po stisknutí startovacího tlačítka motor naskočí s relativním klidem. Motor je na volnoběh dobře odhlučněn, že je proti šestiválci něco jinak se ale pozná hned při rozjezdu – čtyřválcové XF se i po výraznějším sešlápnutí plynového pedálu rozjíždí plynule, ale o něco rozvážněji než 3,0 V6D.

Převodovka řadí sametově, až téměř neznatelně. Řadí přitom často, protože se snaží vyhýbat pásmu pod 2000 min-1 a přitom držet otáčky motoru co nejníž. Manuální volba převodu ukazuje, že nejnižší část otáčkoměru čtyřválci opravu velmi nevoní – jeho síla zde stačí na bezproblémovou jízdu ustáleným tempem, na akceleraci ale nestačí. Právě to je největší rozdíl proti biturbo šestiválci, který můžete mít s totožnými 450 Nm.

Absence dvou válců a jednoho turbodmychadla se fakticky projevuje také reakcí při potřebě akcelerovat. Chování nového 2,2litru je při takovém požadavku více kompromisní. Jaguar ale na to šel chytře: díky funkci Multiple Downshift převodovka okamžitě nejde takový převod, kdy otáčky motoru vyskočí ke 3000 min-1. Subjektivně se taková akcelerace blíží drtivému roztahování z nízkých otáček, kterým umí překvapit šestiválec.

Otázkou, na kterou zatím neznáme odpověď je, co to udělá se spotřebou paliva v reálném provozu.

jaguar jizdnidojmy vyssistredni jaguar jizdnidojmy vyssistredni

K převodovce ještě jeden postřeh – i přes malé přeskoky má velký celkový rozsah převodů a osmička je extrémně dlouhá. Nejvyšší převod se řadí až zhruba při 130 km/h a v takové rychlosti drží otáčky motoru pod dvěma tisíci. Jaguar evidentně myslel na to, aby se i se základní motorizací dalo rychle cestovat po německých dálnicích.

Zásadním způsobem se u XF modelového roku 2012 zlepšila také sedadla, která jsou jednak pohodlnější a jednak mají lepší boční vedení. Zlepšilo se zřejmě i odpružení, protože způsob, jakým testovaný kus na 20palcových kolech překonával nerovnosti středoanglických cest je nekompromisní: jde ještě dál než mnou nedávno pomyslně korunovaný král vyšší střední třídy Infiniti M. Inu, německá konkurence má důvod k zamyšlení…

Stop-start

Novinkou u Jaguaru je systém samočinného vypínání motoru vlastní konstrukce, nejprve se objevuje právě ve čtyřválcovém XF. Náš průvodce při zkušební jízdě pracoval na jeho vývoji a využil zkušenosti získané na Freelanderu TD4_e (stop-start s manuální převodovkou). Na vyptávání, kde se ještě toto zařízení objeví, dostávám jednoduchou odpověď, že jej v nejbližších letech čeká mnoho práce…

Teď a tady je ale stop-start jen v XF 2,2D. Podstatou řešení Jaguaru je Tandem solenoid starter. Konstrukčně složitý agregát má prostý účel – pastorek umí roztočit na požadované otáčky samostatně a teprve poté jej spojit se setrvačníkem. Díky tomu může dojít k restartu ještě při doběhu motoru, než dojde k jeho úplnému zastavení. Tím se až o 40 % zkracuje reakční doba při velmi krátkém zastavení.

Další inovace se ukrývají v převodovce, většina z nich je ale čistě z konstrukční kanceláře dodavatele ZF. Automat má Hydraulic impulse storage – 100cm3 zásobník oleje, který se při restartu vstříkne do útrob převodovky. Funkce Transmission idle control zase při zastavení zajišťuje vyřazení na neutrál.

Doslova libůstkou je funkce lazy driver device. Zastavíte, motor se vypne a vy chcete odejít. Stačí odepnout bezpečnostní pás – auto samo vypne zapalování a převodovka zařadí P. Řidič může vystoupit a zamknout auto.

jaguar jizdnidojmy vyssistredni jaguar jizdnidojmy vyssistredni

Mimochodem, stop-start lze deaktivovat volbou manuálního režimu řazení převodovky. Stejně tak nefunguje při teplotách pod -5°C nebo při klimatizaci zapnuté na plný výkon.

Vše funguje dobře a zcela samozřejmě. Samotný rozjezd auta z místa má ale přesto znatelnou prodlevu. Důvodem je zdržení způsobené převodovkou v kombinaci s pomalejší odezvou turbomotoru.

A proč se motor vypíná až při zastavení vozidla a ne už při dojezdu k semaforu/do křižovatky? Jedním důvodem je přítomnost hydraulického posilovače řízení. Druhým a mnohem silnějším jsou teoretické propočty ověřené Jagurem i v praxi – při brzdění se odpojuje vstřikování a do válců stejně žádné palivo neteče. V této fázi proto jde víc o dobrý pocit než o skutečnou úsporu. Ano… takové vysvětlení zní logicky.

Diskuze (7)
Avatar - positivemind
15. 4. 2011 13:39
Re: Tichý a kultivovaný 4-valcový diesel NEEXISTUJE
Nepopírám výhody i nevýhody dieselu. Problémy s filtrem má spousta aut i dneska - je totiž potřeba jet pak třeba 200km rychlým tempem, aby se to spálilo.

Trpí tím i dnes některé motory PSA, Fordu a mám pocit, že jsem četl i něco o CR VW. Hodně lidí si pak nechává filtr odstranit...
15. 4. 2011 12:15
Re: Tichý a kultivovaný 4-valcový diesel NEEXISTUJE
ano, nový diesel se určitě vyplatí jen při vyšším nájezdu.

při ojetinách ale rozdíl v ceně benzin vs. diesel zdaleka není tak výrazný jako při nových, takže hodně lidí podlehne kouzlu nízké spotřeby a už nedomyslí zvýšené riziko zejména moderních nafťáků, které jsou kvůli euronormám osazeny všemožnými filtry a které jsou citlivější na brečky z českých benzinek. Zejméne když mají roční nájezd kolem 10tis Km....
15. 4. 2011 08:54
Re: Tichý a kultivovaný 4-valcový diesel NEEXISTUJE
Vem si ale minule TDI PD. To bylo hruza, v Passatu se klepala radici paka tak, ze by se tomu dnes asi uz vsichni smali. A co ? Vsichni to kupovali, vsichni to chteli, vzdyt se s tim jezdilo preci za 4L a to se vyplati ne ;-) Kdyz to kolem sebe vidim i kamose, vsichni chteji diesel, to ze najede 5000km rocne !!! a ze nema sanci se mu to za zivotnost auta vubec vyplatit mu proste nevymluvis, vzdyt preci benzin stoji 35Kc/1l. Pritom je to jednoducha matematika (("najezd km za zivotnost auta / 100" * "spotreba benzin na 100 km") - ("najezd km za zivotnost auta / 100" * "spotreba nafta")) * 35 (cena benzin nafta skoro stejna) = rozdil v Kc kolik clovek usetri.
No a pak at si kazdy rozhodne zda mu napr. za tech 10 let vubec stoji za to mit diesel (rozdil za 10 let pri najezdu 10.000km rocne je tak 70.000Kc pri 15.000km za 10 let 100.000Kc, kdyz beru spotreba diesel 6L benzin 8L) Firma jeste musi udecist 20% DPH, to se diesel vyplati az pri jeste vetsim nabehu km.
....tak asi tak...
15. 4. 2011 07:08
Re: Tichý a kultivovaný 4-valcový diesel NEEXISTUJE
No nevim, ja jezdim primarne po meste s 2.2 diesel Fordem, mam tam 41 000 a zadny problem s filtrem jsem nemel. Takze ono to neni tak zhave mozna, neni treba hanit zbytecne. Ze tahne odspodu, kdyz uz pouziji zdejsi terminologii je proste fakt dany konstrukci. Diesel proste ztraci v kutlivovanosti, hluk a vibrace, to je oproti benzinu neoddiskutovatelne a je to ta prava deviza benzinu, ktery se tak maximalne snazi zastrit nejaky "dobre uchlacholeny" redaktor. Podle mne osobne do takovehoto vozu 4valec diesel taky nepatri, ale ono uprimne takovych "paradoxnich" kombinaci vidime dnes vice, bohuzel takova je doba. Nicmene vzdy je nakonec zakaznik, ktery si dle sveho uvazeni vybere a za neco sve penize utrati, to uz je na nem, takze proc ne.
Avatar - positivemind
15. 4. 2011 01:19
Re: Tichý a kultivovaný 4-valcový diesel NEEXISTUJE
Mně spíš zaráží, jak si někdo koupí dieselové auto do města, když tam jsou problémy s filtry pevných částic - napříč celým spektrem značek....