Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak neusnout za volantem? Vypněte tempomat, radí v Británii řidičům

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Tempomat není v moderních autech už ničím výjimečným, v základní výbavě jej mají i nové vozy pod 300 tisíc korun. Je jeho používání na dálnicích skutečně bezpečné, jak se může na první pohled zdát?

Dálnice nám sice jízdu značně urychlí, tedy pokud nejsou zrovna totálně ucpané. Jízda po nich je ale jednotvárná, nudná a řidič klidně může usnout. Co dokáže byť několikavteřinový mikrospánek způsobit, je zřejmé. Následuje nehoda, nezřídka s fatálními následky.

Jak tedy za volantem neusnout? Šéf britské organizace IAM Drive & Survive Simon Elstow radí: Pokud je vaše vozidlo vybaveno tempomatem, vypněte ho. Nutnost udržovat rychlost jízdy bez elektronického pomocníka je podle něj jedna z účinných cest, jak se udržet v bdělém stavu.

IAM je největší nezávislá dobročinná organizace Spojeného království pro bezpečnost silničního provozu, má více než 100 tisíc členů. IAM Drive & Survive představuje její komerční odnož, která se věnuje školení profesionálních řidičů.

Elstow dále doporučuje delší cestu řádně naplánovat, nejlépe s pomocí internetových mapových služeb či satelitní navigace. Vyplatí se také sledovat průběžně dopravní informace i během jízdy. Díky moderní technice to již není takový problém, máme nejen rádia s RDS ale i chytré bezdrátové telefony a další přístroje.

Každé dvě hodiny je dobré si dát menší pauzu, samozřejmě zastavte na bezpečném místě (odpočívadlo, čerpací stanice). Nezapomeňte na vodu, v současných autech už jsou láhve kam dát. Pokud už se budete cítit ospalí, je dobré vypít několik šálků silné kávy. Někteří lékaři jsou proti, někdo kávu samozřejmě vůbec nepije, jiný ze zdravotních důvodů nemůže. Ale doporučuje ji dokonce britský zákon o silničním provozu. Pak si chvilku zdřímněte a vyražte dál, kofein začne pracovat.

Mrtví na českých silnicích: Letošní čísla jsou srovnatelná s rokem 1947

Je možné si také zvolit předem jinou, byť časově i co do vzdálenosti delší, ale ne tolik monotónní trasu. Vyhnout se dálnicím a rychlostním komunikacím a jet po běžných silnicích naší 1. třídy. Je pravda, že Britové je mají asi v mnohem lepším stavu než my. Vyplatí se také sdílená jízda, tedy střídání řidičů.

Vypnuli byste tempomat ve svém autě také? Co používáte jako podpůrné prostředky proti únavě za volantem? Hlasujte v anketě!

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Avatar - m.z.
14. 3. 2012 13:34
Re: ---
Mě vždycky spolehlivě pomůže, vypnout motor >:D
12. 3. 2012 16:59
---
Fazy unavy:
1. trosku unaveny - zuvacka, jedenie, pitie...
2. zívanie - hlasna hudba, spievanie, zvysenie rychlosti na cca 150-160 kmh
3. únava, zívanie, posledná fáza pred mikrospánkom - zastavenie a šprint na 50m, zobudí na min. hodinu. Funguje 100%... ziadne rozcvicky a kava a podobne blbosti :-) za 3 min som uz v aute a ficim dalej :-)
4. VZDY dbat na to, aby som isiel na cestu vyspaty a ked treba, zastavit a spat.
Avatar - Pepa Vomáčka
12. 3. 2012 15:02
No přece když se mi chce, tak si zdřímnu, ne?
To už mám naučený co posledních 10 let jezdím s ženuškou a svištěma do chorvatska... Za Lanžhotem vyvenčíme hafana, kterej se už potřebuje z toho malýho kufru protáhnout... pak vyrazíme dál a žena vytáhne sekanou, která se mezitím v tom alobalu za předním oknem pěkně ohřála. A pánové, není pak nic lepšího, než si hezky s mastnou hubou chvíli dáchnout. Tempomat ve Fáčku samo nemám. Přeci jenom ábéeska a další podobný zbytečnosti jsou jenom pro neumětely a ženský. Jednoduše si hodím pod plyn sandálu, nadoraz zašlápnu pedál bosou nohou a fičim těch 100 - 110. Pak zavřu oko a ženě akorát řeknu, ať trochu na volantu kormidluje směr... když náhodou dojedeme kamion, což se moc nestává, protože ty tiráci jezděj jako blázni a ještě se na nás naopak lepěj, tak do mě akorát drkne a já ho hezky v klidu předjedu. Vzbudim se většinou někde u Záhřebu a to je tak akorát,abych do splitu přijel pěkně čerstvej. Pak už akorát zbejvá postavit stan, ohřát guláš ze zavařovačky na plyňáku a dát si teplej stáráč...
12. 3. 2012 12:42
Chce to brát hlavně s klidem a nepřetáhnout se
Já teda musim zaklepat, že při delších jízdách na únavu nějak netrpím, přitom většinu dlouhých jízd absolvuju v noci. Ale určitě když už únavu cítím, tak není nad to zastavit na odpočívadle a hodit do sebe espresso nebo čaj a trochu se protáhnout (já si třeba zadřepuju - sice vypadám jako exot, ale funguje to výborně >:-[] )

Nejhorší je to u lidí co běžně moc nejezdí a pak si vzpomenou, že si do tý itošky nebo chorvatska zajedou autem... a navíc s nulovou sebereflexí těch 1200 km lupnou najednou
12. 3. 2012 12:22
Re: Kafe
>:-[] :yes: