Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se jezdilo na dovolenou za socíku? Podívejte se na dobové reportáže

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Dovolené před sametovou revolucí měly svoje specifika. Připomeňte si některá z nich.

Za socialismu samozřejmě byla spousta věcí jinak. A to nejen kvůli politickému režimu, ale pochopitelně také jednoduše proto, že byla jiná doba. Lišil se už přístup k dovoleným, daný nejen omezenými možnostmi cestování, ale třeba i hranicemi a dostupností tehdejších technologií.

Pojďme si způsoby trávení dovolené před sametovou revolucí připomenout na dobových záběrech. Čerpali jsme přitom z YouTube kanálu jaffarski, na němž najdete hromadu pozoruhodných reportáží a videí, které vznikly pro socialistickou státní televizi. Spousta z nich se týká automobilismu a života řidiče.

Začít můžeme reportáží z roku 1969, jež se věnuje kempingu, který byl prý "jedním z nejdemokratičtějších zařízení" tehdejší doby. Na záběrech si můžeme prohlédnout tehdejší automobily, dobovou módu a především přelidněný kemp se spoustou stanů. 

Video se připravuje ...

V reportáži z pořadu Auto-moto-revue z roku 1976 se dozvídáme, jak se při cestě na dovolenou chovat, abychom bezpečně dojeli. Mezi doporučeními zazní například žvýkání žvýkačky, poslech rádia nebo držení volantu v poloze za 10 minut dvě. Zato byste prý během šoférování nikdy neměli jíst.

Na praktické rady se zaměřují také reportáže z let 1980 a 1982, a to zejména v souvislosti s možnými problémy na hraničních přechodech. Novější relace se věnuje také užitečnému zatížení vozu.

Zajímavá je ukázka z Televizních novin z roku 1984 věnující se nabídce zahraničních zájezdů cestovní kanceláře Autoturist, která zahrnuje Bulharsko, Rumunsko a Sovětský svaz. Tehdejší novinku představovaly zájezdy kombinovanou dopravou, kdy se dovolenkáři například vlastním automobilem dopravili do Kyjeva, odkud se dostali letecky na pobřeží Černého moře, kde pak strávili 7 dní v "hotelu první kategorie".

A jako perličku přikládáme také reportáž o tom, jak se létalo v roce 1982...

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Doporučujeme

14. 8. 2022 10:21
Re: cerstva zkusenost....
to je prostě hranice do EU, takže vyústění balkánské cesty, místo, kudy se snaží dostat migranti atd... většinou prohlížejí každý jedno auto, hlavně po cestě zpátky. souběžně s dálničním přechodem je kousek dál silniční a ten je o něco lepší, ale už jsem jel i od Balatonu přes takovej malej a nestál jsem ani tři minuty...
u města Foča. a asi jich bude víc... ty hlavní jsou ale hrozný.
14. 8. 2022 06:54
Re: dovolena u more za komousu - to nechces zazit
Ja som rocnik 86 a tak mi to nedoslo 😀. Ale uz chapem. No potom uz to nebolo len o dovolenke.
13. 8. 2022 17:35
cerstva zkusenost....
Predminuly vikend cekat ve vedu 4 hodiny na Madarsko-Srbske hranici.... Monte Negro za to stalo ale byla to teda nechutna pripominka minulych dob.... 8-s Zastance hranicnich kontrol bych tam nahnal.... zlata EU :-)
13. 8. 2022 11:54
Re: dovolena u more za komousu - to nechces zazit
Počkej ale když jsi jel na dovolenou s diplomem tak jsi emigrovat opravdu chtěl. Neříkej, že nevydržís 2 dny bez pohledu na diplom. Apropos doklady o komunistickém vzdělání měly na Západě váhu asi jako toaletní papír.
Avatar - petr petrumr
13. 8. 2022 11:46
Re: Re: dovolena u more za komousu - to nechces zazit
Když chceš zůstat v cizině, tak si bereš snad doklady, do Maďarsko k Balatonu musels mít doložku a na Rajče ti hodinu prohledávání auto včetně konzerv a kazet