Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se testovaly pneumatiky v roce 1984? U Michelinu hodně extrémně...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Francouzský Michelin natočil v roce 1984 propagační film, kde ukázal komplexní a extrémní testování pneumatik pro všechny druhy aut, ale i motorky.

Video se připravuje ...

Michelin stál na úsvitu hromadné výroby pneumatik, už na konci 19. století. I když jim tehdy ještě nikdo nevěřil, byly nespolehlivé a preferovaly se plnopryžové obruče bez vzduchu uvnitř. V roce 1946 představil jednu z největších revolucí v dějinách: radiální plášť. Jak ale probíhaly zkoušky o takřka 40 let později? Musely být už tehdy komplexní včetně extrémních zátěží a rychlostí. Při běžné jízdě se vám pneumatiky rozhodně neohýbají takovým způsobem...

Michelin testoval na své dráze v Clermont-Ferrandu, na dálnicích, ale i v pobočkách v Británii a USA. Ve filmu se ukazuje velmi známý pětinápravový Citroën DS se dvěma motory Chevrolet V8 vzadu. Celkem měl tenhle speciál jedenáct kol, ještě jedno středové vzadu. Francouzští pneumatikáři však používali ještě jednu dlouhou bílou „bohyni“ pro měření, i ona se zde krátce objevuje.

Jsou nádherně vidět rovněž rozdíly koncepcí: klasické oproti té moderní s motory vpředu a pohonem předních kol. Jet bokem Peugeot 604 a 505 dnes už neuvidíte, stejně jako Mercedes-Benz W116, ten dokonce na sněhu. A co teprve velký náklaďák MAN!

Michelin samozřejmě testoval i na nezpevněném povrchu a v zimních podmínkách, ve finském Rovaniemi proháněli zkušební piloti saaby a volva. Nešlo jen o tvrdé testy osobních a nákladních aut včetně obřích dumperů, portfolio výrobce bylo (a je) široké, už tenkrát dodával obutí pro motorky, ty terénní nevyjímaje. Jen o požitku z řízení v extrémních situacích včetně jízdy na vodě a případném blbnutí v terénu tahle práce ovšem nebyla, vše se muselo pečlivě zaznamenat. Jedno je jisté určitě byste ji chtěli dělat...

Video se připravuje ...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)