Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak si užít zbytky léta? V Británii je na prodej krásná a téměř nová Alfa Romeo 8C Spider

Marek Bednář
Diskuze (0)

Jedna z pouhých 329 vyrobených Alf Romeo 8C Spider je k mání. Má ne zcela obvyklý bílý lak, velmi málo najetých kilometrů a jen dva pečující vlastníky. A taky pochopitelně vysokou cenovku.

Alfa Romeo má ve své historii obrovskou řadu sporťáků, třebaže většina z nich je dřívějšího data výroby. O modelu 8C to neplatí, ten je naopak jedním z těch nejmladších a u fanoušků značky patří k velmi vyhledávaným.

Bílá barva pro Alfu 8C možná není úplně typická, většinou – tedy, pokud se vůbec podaří tohle vzácné auto zahlédnout – člověk potká červenou. Bílá však dává vyniknout např. linkám běžícím od předních kol přes dveře či prolisům kapoty. Tento Spider v bílé Madreperla, který se objevil ve Velké Británii na prodej v aukci na webu Carhuna, má ještě něco navíc – má za sebou jen asi 12 tisíc najetých kilometrů.

V roce 2010 byl doručen prvnímu majiteli v Německu, má tedy volant na správné straně. Odtamtud se v roce 2017 stěhoval do Velké Británie k současnému vlastníku, který jej podle popisu aukce vytahoval z garáže jen občas a za hezkého počasí. Samozřejmostí je ochranná fólie na karoserii a před prodejem prošla alfa servisem, při kterém dostala nové zadní pneumatiky.

Pochopitelně, nebude levná. V době přípravy článku byla nejvyšší nabídka v internetové aukci 100 tisíc liber, tedy zhruba 2,8 milionu korun, a stále nebyla dosažena minimální částka. Podle odhadu aukčního portálu se vůz může prodat klidně za dvojnásobek.

Video se připravuje ...

Alfa Romeo 8C se ukázala nejprve jako koncept v roce 2003 na frankfurtském autosalonu. Dostat se do sériové výroby jí trvalo čtyři roky a pod kapotou má 4,7l vidlicový osmiválec od Ferrari. Ve formě kupé nazvaného Competizione vydržela ve výrobě jen do roku 2009, jako otevřený Spider se vyráběla v letech 2008-2010.

Dnes je velmi ceněná i proto, že verze Competizione vznikla v omezené výrobní sérii 500 kusů. Spider je ještě vzácnější; mělo se ho také vyrobit pět stovek, jenže podle magazínu Auto Class nakonec vzniklo pouhých 329 kusů.

Marek Bednář
Diskuze (0)

Doporučujeme