Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Japonská vláda nařídila razii v automobilce Mitsubishi

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Značka Mitsubishi v dubnu uvedla, že 25 let používala pro výpočet průměrné spotřeby neschválené metody. U svých minivozů navíc namísto údajů z testování používala odhady.

Japonští vládní úředníci uskutečnili prohlídku v tokijském ústředí automobilky Mitsubishi Motors a její továrně v Nagoji. Sdělilo to japonské ministerstvo dopravy. Neohlášená prohlídka přišla poté, co firma v úterý oznámila, že kvůli vyšší než udávané spotřebě přestává prodávat dalších osm modelů. Zjištění bylo další ranou pro pověst firmy, kterou podkopalo dubnové odhalení manipulací s udávanou spotřebou u čtyř minivozů.

"Chceme důkladně vyšetřit okolnosti, které k této situaci vedly," řekl novinářům ministr dopravy Keiči Išii. Dodal, že jeho ministerstvo rozeslalo ostatním domácím automobilkám dokumenty, které mají zajistit, aby výrobci dodržovali pravidla pro výpočet spotřeby.

Skandál do tohoto týdne zahrnoval dva miniautomobily Mitsubishi prodávané pouze v Japonsku a dva malé modely, které Mitsubishi vyráběla pro automobilku Nissan Motor. Ta po vypuknutí skandálu Mitsubishi finančně pomohla tím, že v ní koupila zhruba třetinový podíl a stala se jejím největším akcionářem.

Dalšími vozy, u nichž se tento týden zjistily nesrovnalosti, jsou varianty modelů velkých vozů typu SUV Pajero, Outlander a RVR. Ministerstvo dopravy nařídilo firmě, aby na domácím trhu pozastavila prodej těchto vozů, dokud nebudou opraveny údaje o jejich spotřebě.

Provozní zisk Mitsubishi se v prvním finančním čtvrtletí končícím v červnu meziročně propadl o 75 procent na 4,6 miliardy jenů (1,1 miliardy Kč) a skandál těžce zasáhl její odbyt na domácím trhu. Automobilka v celém finančním roce očekává v důsledku skandálu čistou ztrátu 145 miliard jenů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
2. 9. 2016 21:48
Re: svet se zblaznil...
koho budeš volit v Japonsku? Tomia?:)
ty vole řešit nějaký emise u benzínu... se pomátli... zavřete ho do garáže s nastartovaným benzínem a jestli přežije hodinu, tak může rozhodovat >:D
2. 9. 2016 21:34
svet se zblaznil...
politicti darmozrouti ruku v ruce s pseudoenviromentalnimi pomatenci si vymysleli nerealne stropy na emise. spotrebitel si uz za ta leta zvykl, ze se mu v technicaku keca, nicmene jednotlivi politicti darmozrouti najednou vidi prilezitost, jak se napakovat na automobilkach. ze by se chytli za nos, to ne. takze, vazeni, meli bychom je obrazne chytit za koule a v pristich volbach je vymenit za nove, lepsi ;-).