Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jarní servisní prohlídka: Zachránili nám auto za cenu 10 piv! (+video)

Matouš Jelínek
Diskuze (15)
Zimní nástrahy dokážou auto zásadně prověřit. Chcete si být před létem jisti, že je vše pořádku? Navštívili jsme zvýhodněnou servisní akci.

Sníh, prosolené silnice plné výmolů, starty studeného motoru v hlubokých mrazech – naše vozy to mají v průběhu zimy těžké. Vypravili jsme se na jarní kontrolu s desetiletou fabií, které na první pohled zjevně nic nechybělo. Po příjezdu do nových prostor servisu pražského Autodružstva Podbabská se nás ujímá servisní poradce Antonín Hejna. „Naši klienti často absolvují prohlídku společně s přezutím. Trvá asi hodinu a stojí 249 korun,“ říká a zve nás ke zvedáku. Prohlídka probíhá v osmi krocích.

1. Diagnostika - výpis paměti závad

„Dokud máme auto na zemi, uděláme diagnostiku systémů,“ vysvětluje technik Filip Francek, když do zásuvky u řidičova levého kolene vsunuje zástrčku testovacího zařízení. „Vše je v pořádku, systém pouze upozornil na sporadickou závadu tlačítka výstražných světel a nedostatečné napájení rádia,“ říká. Je to prý po zimě docela běžný zápis související s vybitým akumulátorem.

2. Kontrola stavu akumulátoru

Právě baterka je dalším z cílů kontroly. „Po zimě s ní bývá nejvíce potíží,“ upozorňuje technik. Dříve se na kontrolu akumulátorů používal analogový měřič se silným odporem simulujícím start vozu. Zde používají digitální zkoušečku, z níž dokonce vyjede lísteček se stavem. Nedávno dobitá baterie testovaného vozu hlásí napětí 13 voltů a stoprocentní zbývající kapacitu.

3. Kontrola tlaku a stavu pneumatik

Vínová fabia míří ke stropu a Filip Francek prohlíží obutí. Většinou se tento krok kombinuje rovnou s výměnou. Zkoumá se, jestli některá z pneumatik není poškozena, případně zda není nerovnoměrně ojetá, což by prozradilo rozhozenou geometrii. Když se díváme na rezervu a její stav, odhalujeme pohromu. Do auta zatéká a podlážka kufru je zespodu pokryta solidní vrstvou plísně. Tady by technik s řešením neotálel a urychleně vyhledal zdroj zatékání. „Ještě zjistíme, jestli sem nezatéká nefunkčním zadním ostřikovačem, to je časté,“ popisuje.

4. Kontrola brzd

Zásadní pro bezpečnost provozu jsou samozřejmě brzdy. „Tady vidím, že se s tímto vozem příliš nejezdí. Kotouče začínají být vyrezlé zevnitř. Na výměnu to ale ještě není. A destičky s osmi milimetry také do dalšího servisu bezpečně vydrží,“ popisuje Francek nad sejmutým předním kolem. Pod vozem také prohlíží brzdové hadičky i vedení k zadní nápravě. „Když je kontroluji vpředu, prohlédnu i manžety poloos,“ dodává technik. Jejich včasná oprava zabrání nutnosti vyměnit podstatně dražší homokinetický kloub. Jinak se do něj dostanou nečistoty a vyteče mazivo, což pro něj po čase znamená smrt.

5. Stav spodku a podvozku

Jestli někde auto dostává skutečně zabrat, pak je to spodní část, konkrétně podvozek. „Montpákou prověřím stav silentbloků. Tady už vidím drobné vůle. Je zde starší řešení. Doporučil bych výměnu, novější verze už vydrží podstatně déle,“ vysvětluje Francek. Pohmatem také kontroluje stav uložení tyček stabilizátoru, které často klepou. Díl je zde v pořádku. Baterkou také zkoumá stav výfukové soustavy. Na závěr roztočí všechna kola. „Kdyby hučela, značí to poškozené ložisko,“ vysvětluje mechanik.

6. Kapaliny

Když už je pod vozem, prohlíží zespodu také případný únik kapalin. „Tady je to bez potíží,“ říká Filip Francek a spouští vůz k zemi. Svítilnou kontroluje motor i z druhé strany. „Je to bez problému. Vidím ale, že zde není zapojený ventilátor ani čidlo teploty. Soudím, že auto prodělalo nehodu – má nový chladič. Na zapojení někdo zapomněl,“ říká a vše dává dohromady. Nechtěli bychom závadu zjistit až v zácpě na chorvatské dálnici. Náš mechanik také kontroluje hladinu oleje, chladicí a brzdové kapaliny. Vše je v pořádku. Ptáme se, zdali by se neměla změřit teplotní odolnost. „U chladicí ji kontrolujeme na podzim. Předpokládám, že teď už minus dvacet nebude,“ směje se. Brzdovou kapalinu zde doporučují měnit jednou za dva roky, po které bezpečně vydrží.

7. Kontrola klimatizace

V létě je také důležitá funkční klimatizace. I na tu se v servisu zaměří – byť kontrola je velmi prostá. „Nastartuji motor a vyzkouším, jestli sepne kompresor. Když se tak stane a z výdechů začne rychle proudit chladný vzduch, je vše v pořádku,“ vysvětluje Francek. V opačném případě servis podrobí zařízení hlubšímu zkoumání.

8. Další vybavení

Náš servis je u konce. Na závěr už se jen prověří platnost STK – končí v listopadu – a lékárnička. Ta je u našeho vozu prošlá. Na úplný závěr zkontrolujeme stav osvětlení, stěračů a ostřikovačů. „Vše funguje, přední gumičky už jsou ale spíše taková mazátka. Vyměnil bych je,“ navrhuje. V zimě dostávají gumičky zabrat a tady už jsou zralé na výměnu.

Závěr

Můžete namítat, že předsezonní servis neodhalí všechny možné závady, a my budeme souhlasit. Jenže to ani není jeho smysl. Máme za to, že u pravidelně udržovaného vozu s jasnou historií není po zimě nutná důkladnější prohlídka. I tato zaručí bezproblémové a hlavně bezpečné další cesty. Samotné nás překvapilo, kolik závad u bezproblémově jezdícího zapůjčeného vozu zde odhalili. Poplatek 249 korun, který odpovídá zmíněné ceně deseti piv, nám při nákladech servisních prací přijde vskutku vstřícný.

Matouš Jelínek
Diskuze (15)
Avatar - O5kar
3. 4. 2017 19:24
24,90 za pivo! Dobrá hospoda. Kde to je?
Nebo je tím myšlen Heineken v supermarketu?
Avatar - JiRkA997CZ
3. 4. 2017 01:00
Re: A kdo neni blbej
Pežout je boxer za 600k. Předtím měl táta ve firmě VW transporter T5 a tam prvních x let rez vůbec neexistovala. Pežot koupil kvůli prostoru mezi podběhy v nakladovym prostoru. Varoval jsem ho že to jsou francouzský *****, ale on to koupil. Nejlepší když jsem ohlížel interiér a snažil se odendat jeden plast, co na mou duši vypadal že je sundavací a taky se tak viklal, když mě táta zastavil že tohle sundavací není :-/
Vrchol je ovšem ta střecha, která je SLEPENÁ z několika nesourodých plechových dílů, skoro jako kdyby to lepili z odpadu.
Avatar - holden2
2. 4. 2017 11:53
toto je clanek
pro deb*ilni majitele skodovek takze o nicem
2. 4. 2017 11:15
Krása střídá nádheru.
Fakt super článek i video.

Těsnost výfuku se nejlíp zkontroluje baterkou, zrovna tak stav brzdového obložení pohledem skrz díru v disku (záběr byl ale stejně na kolo s kotoučovou brzdou). Alespoň na destičky si sundali kolo. Na to, že dosedací plocha pro kolo na brzdovém kotouči je vorezlá jako prase, s.ere pes. Měli vobětovat ještě jedno pivo a zkontrolovat světla.

Za nadpis..........................4-
za text................................3
za video............................3-
za montérky mechanika............2-
za projev a vzhled redaktora...3
za použití ! a ? jen 1x a 1x.......4

;-\ 8-s >:-[]
2. 4. 2017 10:58
Re: A kdo neni blbej
Co je to za Pažouta? Jinak to, že O1 nerezne bych netvrdil, protože u nás v práci parkuje dokonce FL a za ty díry by se nemusela stydět ani Škoda 120...