Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jedinečné Porsche 356 Speedster se jmenuje Bonsai. Vzdává hold japonské filozofii

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Americký umělec Daniel Arsham dělal na tomto ojedinělém Porsche 356 Speedster tři roky.

Daniel Arsham je zejména v zámoří znám pro své umělecké kousky. Umělec žijící v New Yorku se díky svému talentu dostal ke spolupráci se světoznámými značkami - pro příklad můžeme uvést Nike, Dior nebo Porsche. Již v minulosti jsme ukázali, jak se povedlo společnosti Arsham Studio ve spojení se sportovní italskou značkou oblečení Stone Island zkrášlit model Porsche 911 Turbo z roku 1986. 

Dalším projektem, na kterém Arsham dělal celé tři roky, je Porsche 356 Speedster inspirované tradiční japonskou kulturou Wabi Sabi. Jedná se o filozofii, která hledá krásu v nedokonalostech a opotřebení. Prototyp, který vzdává hold právě tomuto smýšlení, se jmenuje Porsche 356 Bonsai.

356 Bonsai disponuje originální karoserií modelu z roku 1955, která je zbavena původního laku a ponechána “nahá” v kovu. Jsou tak odhaleny svary, důlky a opotřebení z téměř sedmdesátileté historie modelu 356 Speedster. Na zadní mřížku chlazení motoru (umístěn je vzadu) dodal Arsham patinový bronzový reliéf ve tvaru Bonsai stromů. Takto si umělec pohrál i s kryty světlometů a poznávací značkou s názvem Bonsai.

Video se připravuje ...

I když vám díky těmto “opotřebeným” úpravám může přijít vozidlo nezpůsobilé provozu, jeho technický stav je v naprostém pořádku. Veškeré kontroly pohonného ústrojí Arsham komunikoval se společnostmi Willhoit Auto Restoration a Bridgehampton Motoring Club.

V opotřebené podobě se objevuje také interiér. “Během své kariéry jsem se díval na Japonsko jako na zdroj inspirace pro jejich lásku a oddanost řemeslu. Tyto vlastnosti byly základem pro Bonsai 956. Všechny textilie jsme vyráběli v Japonsku s pomocí tradičních řemeslníků,” prohlásil Arsham.

Konkrétně se na interiéru podíleli dva japonští módní návrháři, Motofumi Kogi a Yutaka Fujihara. Do interiéru dodali tradiční japonské látky v indigové barvě. Celkově byly použity tři rozdílné látky, které se efektivně spojují a vyvíjí v průběhu opotřebení. V zavazadlovém prostoru pod rezervním kolem se objevuje rohož tatami, která se dnes používá zejména v bojových sportech, které z asijských zemí pochází. 

Model 356 Bonsai je třetím a pravděpodobně zdaleka ne posledním projektem Daniela Arshama ve spolupráci s německou automobilkou. Japonské zastoupení Porsche plánuje tento ojedinělý model vystavit v Tokiu na konci letošního roku.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme