Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jednoduchý návod, jak spolehlivě vyzrát na zloděje aut. Za pár korun!

Tomáš Dusil
Diskuze (58)
Moderní vozy využívají řadu bezpečnostních systémů. Většina pracuje na elektronické bázi, nejznámější je asi imobilizér. No jo, ale co když máte staré auto takřka bez elektroniky?

Možností, jak zloději zabránit v tom, aby nastartoval motor, je samozřejmě více. Třeba můžete vytáhnout kabel mezi rozdělovačem a zapalovací cívkou. O něco efektivnější způsob je blokovat palivovou pumpu - když do motoru nejde benzín, nepoběží.

Benzinové čerpadlo je totiž ovládáno spínací skříňkou přes relé a existuje několik možností, jak pumpu prostřednictvím relé zablokovat. Nejprve samozřejmě musíte příslušné „relátko“ najít. Obvykle se nachází v pojistkové skříňce v motorovém prostoru. K vyřazení palivové pumpy jej stačí prostě vytáhnout.

Jiným a o trochu profesionálnějším způsobem je vyrobit si „vadné“ relé. Pokud máte v záloze nějaké nefunkční z minulosti, máte to jednodušší. Pokud ne, tak potřebujete nové relátko, u něhož vylomíte jeden z jeho pinů. Před tím je ale nutné zjistit, který je ten správný. K tomu potřebujete zkoušečku napětí a jistou znalost elektrotechniky. Pak stačí z pojistkové skříňky vyjmout funkční relé palivové pumpy a místo něj vložit to „vadné“.

Popsaná procedura sice zabrání natočení motoru, ovšem má i negativní stránku věci. Tou je fakt, že musíte pokaždé otevřít kapotu motoru a dále víko pojistkové skříňky a příslušné relé vyjmout. Funkční relátko pak musíte nosit u sebe nebo ho mít někde doma. Když už nic, tak je to mírně nekomfortní.

Také platí, že popsaná procedura je vhodná pouze pro vozidla starších ročníků bez multiplexní elektronické sítě a datových sběrnic. U nich je navíc vždy výše zmíněný imobilizér. Pokud jej někdo dokáže obejít, popsaná amatérská „úprava“ mu v odcizení vozidla v žádném případě nezabrání.

Tomáš Dusil
Diskuze (58)
17. 10. 2019 22:33
Jakvyzrát na zloděje aut
Jenom pro zajímavost, jeden z mých dlouholetých kamarádů vozil s sebou botičku. Když musel někde déle parkovat, nasadil jí. Auto mu nikdo ještě neukradl. Jediná možnost zlodějů je naložit auto na paleťák jako odtahovka ...
14. 7. 2018 15:02
Normální řešení
A co takhle se zamyslet a nepostovat sem takovýhle *****? Vždyť by to bylo tak jednoduchý. Každé auto má několik vedení, která když se přeruší, auto nepůjde nastartovat. Co takhle někam do interieru vložit spínač, kterej když se zmáčkne, tak jednu z těch cest, kterou přerušíme spojí a auto nastartovat půjde? Stačí bejt trochu elektrotechnik a zjistit si, co kde vede. Ono i z toho "poškozeného" relé by šel vyvést přepínač. A s dnešními technologiemi by nebyl ani problém mít dálkové spínání takového přepínače. Občas se vyplatí se zamyslet, než napostovat něco, co nemá vlastně žádnou vypovídající hodnotu, než je kur**ní auta, protože si myslíte, že vám tu starou pelešinu někdo ukradne.
10. 4. 2018 21:30
Bezpečnost
To bych se spíš bála, že už se s autem nerozjedu já, než že mi ho někdo ukradne >:D Nedávno jsem si koupila nové auto, takže tam mám bezpečnostní systém, který funguje na podobném principu jako GSM alarm, co jsme si koupili domů z [odkaz] , takže tohle naštěstí řešit nemusím :-)
13. 12. 2016 16:59
Vysvetlí mi pán Dusil ...
čo je to za humus okolo toho kontaktu na autobatérii??
Avatar - Floyd
13. 12. 2016 15:30
Re: šaltrpáka
>:D >:D >:D