Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep odhalil svůj první elektromobil, Avenger dorazí v roce 2023

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Automobilka Jeep během dnešního Jeep 4xe eventu představila dva čistě elektrické koncepty a jednu produkční novinku, která je pro nás nejzajímavější. Již v příštím roce totiž dorazí na evropské trhy.

Automobilka Jeep během dnešního 4xe eventu představila své elektrické plány a vize, které se rozhodně nedrží při zemi. Do konce ruku 2025 totiž automobilka plánuje uvést na severoamerické a evropské trhy celkem čtyři elektromobily. Do roku 2030 značka plánuje prodávat v Evropě už jen elektromobily, v USA by pak měly tvořit zhruba 50 procent prodejů.

Vůbec prvním čistě elektrickým modelem značky se stane kompaktní Jeep Avenger, jehož první fotky jsme viděli již před pár měsíci. Dnes však značka nový Jeep Avenger představuje v plné kráse a nabízí také pár základních informací. Na jeho oficiální premiéru si však budeme muset ještě chvíli počkat.

Automobilka během prezentace prozradila, že základem nového Jeepu Avenger bude elektrická platforma Stellantis STLA Small. Svou velikostí se pak model zařadí pod Renegade, což odpovídá i jeho určení spíše do města a na příměstské putování. S očekávaným dojezdem okolo 400 kilometrů by však vůz měl zvládnout i delší výlety.

Představitelé automobilky navíc prozradili, že i první čistě elektrický Jeep nabídne pohon všech kol a terénní schopnosti. Značka Jeep totiž nechce být vnímána jen jako poskytovatel „přepravy“, ale jako poskytovatel „svobody mobility“. Možnost vyrazit kamkoliv a dělat cokoliv má být vnímána jako jedna z hodnot značky.

Video se připravuje ...

Vedle tradičně robustních tvarů, mřížky se sedmi sloty, vyšší světlé výšky a dobrých nájezdových úhlů se však designéři zaměřili také na snadnost pohybu ve městě. Při vytváření designu tak zohlednili výhled z vozu, snadnost manévrování při parkování, atd. Kabina by pak měla nabídnout moderní technologie i dostatek prostoru. Například zavazadelník by měl nabídnout objem cca 321 litrů.

Jeep se přitom nebojí, že by si Avenger mohl konkurovat s modelem Renegade. Čistě elektrická novinka totiž bude menší a cílit bude především na mladší zákazníky a ženy. Větší Renegade by měl cílit naopak na menší rodiny, které potřebují o trochu více prostoru.

Elektrický Jeep Avenger bude uveden v Evropě a postupně se dostane i do různých koutů světa, včetně Japonska. Jeho výroba bude probíhat v polském závodě Tychy a do prvních evropských dealerství se dostane během prvního čtvrtletí příštího roku.

Oficiální premiéra prvního čistě elektrického Jeepu Avenger proběhne během pařížského autosalonu, konkrétně sedmnáctého října. Kromě kompletních parametrů bychom se navíc měli dočkat i zveřejnění prvních cen čistě elektrické novinky.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

8. 9. 2022 20:06
Len AC?
Vysvetlí mi niekto, prečo tam vidno len AC nabíjací konektor? Ako keby tam na DC ani nebol priestor. Inak pekné auto. :yes: http://www.netcarshow.com/…wallpaper_05.htm
8. 9. 2022 19:44
Re: Re: Vaše kritika EV bude vyslyšena, drahé lithium nebude
Tak ať hlavně padne volba na světlušky!! Puretech prosím neeeeeee
8. 9. 2022 15:41
Re: Vaše kritika EV bude vyslyšena, drahé lithium nebude pro
je to prakticky dvojče peugeotu 2008. pokud ten bude mít pořád spalovací verzi, dostane ji i jeep.
8. 9. 2022 14:53
Re: Vaše kritika EV bude vyslyšena, drahé lithium nebude pro
Nebude pouze EV. Jako první se přestavuje elektro verze a poté, nejspíš na autosalonu v Paříži se ukážou i spalovací verze. Akorát se spekuluje o motorech. Weby o autech spekulují o 1.2 Puretech mild hybrid a 1.5 HDI. Ale informace z továrny naznačují že tam budou světlušky 1.0 a 1.5.
8. 9. 2022 14:49
Re: Vaše kritika EV bude vyslyšena, drahé lithium nebude pro
Takže bude pouze EV??? Zamaskované prototypy jezdily i se spalováky. . . .