Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Willys: Slož a bojuj! Na frontu dorazil Jeep v bedně...

Jiří Baborský
Diskuze (16)
Vojáci si za druhé světové války sami stavěli jeepy dovezené v bednách.

Jeep Willis je armádní legendou. Jednoduchý mechanický stroj, který na světových bojištích vydržel nemožné. Nevyžadoval náročnou údržbu, snadno se v provizorních válečných podmínkách opravoval a generálku zvládl průměrně zručný voják prakticky na poli. Tohle geniální auto totiž bylo vymyšleno tak, aby šlo složit bez speciálního nářadí a postupů. Oni si jej totiž vojáci sami dokonce stavěli!

Jeepy se samozřejmě vyráběly v Americe, ale na místo určení putovaly rozebrané ve velkých dřevěných bednách. Také jste v dětství stavěli modely Monti Systém – tak Jeep byl něco podobného, jen v měřítku 1:1. Armáda tak ušetřila spoustu místa, protože bedny byly mnohem skladnější než celá auta, navíc se minimalizovalo riziko poškození, i když nějaká ta rána nemohla Willisu uškodit.

Jiří Baborský
Diskuze (16)
Avatar - cechblog
23. 9. 2016 13:50
Re: Zázrak
mezi vesnicemi se dá jezdit i na traktoru, ale ať si zkusí jet 200 km, tam a zpět, několik dní potom se ještě bude dávat dohromady
Avatar - cechblog
23. 9. 2016 13:41
Re: Legenda, na základě které ruští bolševici plagiovali své
GAZ 67 je americký plagiát jak vyšitý dokonce měl motory ford, bolševiku ty jsi nevzdělaný, něco si o tom přečti: The Encyclopedia of Weapons of World War II, kapitola GAZ67-B light car, je to na books.google v náhledech
Avatar - Barrichello
23. 9. 2016 09:43
Re: Legenda, na základě které ruští bolševici plagiovali své
Jo a které?
Gaz "Čapajev" byl inspirován Bantamem, ne Willysem a GAZ 69 a UAZ s tím nemaj nic společnýho...

Naopak Mahindra vyráběla Jeepy v trochu pozměné formě celá léta
Avatar - cechblog
23. 9. 2016 08:49
Legenda, na základě které ruští bolševici plagiovali své šun
!!!
Avatar - Stejsn
22. 9. 2016 10:32
Re: Zázrak
Od devadesátých. S nástupem palubních počítačů a především diagnostické zásuvky. Auta ze 70. ale i 80. let let jsou stále velice jednoduchá.